Вашингтон е на финалната права на споразумение за прехвърляне на

...
Вашингтон е на финалната права на споразумение за прехвърляне на
Коментари Харесай

CNN: САЩ са на финалната права с решението да предоставят системи Пейтриът на Украйна

Вашингтон е на финалната права на съглашение за прекачване на системи за противовъздушна защита " Пейтриът " на Украйна, оповестяват CNN и Ройтерс, като се базират на свои източници. Според тях решението може да бъде взето още тази седмица.
" Планът на Пентагона би трябвало да бъде утвърден от министъра на защитата Лойд Остин, преди да бъде изпратен за автограф на президента Джо Байдън. Трима чиновници потвърдиха пред CNN, че се чака такова утвърждение ", разгласи малкия екран.
Източниците обаче не са споделили какъв брой тъкмо единици ще получи Украйна. Журналистите напомнят, че една батарея " Пейтриът " нормално се състои от радар, автомобил с команден пункт, спомагателно съоръжение и до 8 единици с по 4 ракети.
Малко по-късно и Ройтерс получи същото удостоверение от американски чиновници.
В края на ноември, след следващия съветски обстрел на украински енергийни уреди, украинският външен министър Дмитрий Кулеба, говорейки пред съдружниците след двудневната среща на върха на НАТО, изиска на ВСУ да бъде предоставено допустимо най-бързо ново съоръжение за противовъздушна защита.
" Нашата молба е елементарна: осигурете " Пейтриът " -с допустимо най-скоро, тъй като Украйна се нуждае от тази система, с цел да отбрани цивилното население и сериозната си инфраструктура. Това не е нападателно оръжие ", сподели тогава Кулеба. И добави, че Украйна се нуждае от нови танкове от западен вид.
Ако Украйна в действителност получи " Пейтриът ", това ще бъде най-мощното и усъвършенствано противоракетно оръжие, което съдружниците са предали на Киев, разяснява Би Би Си.
Пусковите установки на тези системи могат да бъдат зареждани с ракети от разнообразни модификации, в това число такива, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра и на височина до 20 километра. Системата е предопределена за поразяване на летящи със свръхзвукова скорост цели. Може по едно и също време да наблюдава до 125 цели и да поразява шест от тях.
На срещата на върха на алианса обаче не беше взето дефинитивно решение за предаването на " Пейтриът " на Украйна. На 24 ноември Германия съобщи, че системите, които изпраща на Полша, са предопределени за потребление на територията на НАТО.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР