Вашингтон/Джакарта. Това не беше обикновено цунами, казва пред камерата на

...
Вашингтон/Джакарта. Това не беше обикновено цунами, казва пред камерата на
Коментари Харесай

NBC News: Защо цунами удари Индонезия без предупреждение?

Вашингтон/Джакарта. " Това не беше нормално цунами, " споделя пред камерата на NBC News Костас Синолакис, шеф на Центъра за проучване на цунами към Университета на Южна Калифорния. " Това беше вулканично цунами. "
Експертите изясняват, че при множеството цунамита има предварителни сеизмични знаци, които разрешават да се направи някакво предизвестие. В случая не е имало такава обстановка.
Цунамито, което опустоши елементи от островите Суматра и Ява е породено от Анак Кракатау, деен вулкан, който изригва от юни месец. 3, 201802:03
Веднага се появиха две теории за аргументите: или подводно свлачище, или изхвърляне на разтопена лава. Според специалистите по-вероятно е повода да е в свлачището, което се е образувало под водата.
Тъй като вулканът Анак Кракатау е напълно покрай брега, съботното цунами се е разразило 20-30 минути след някаква вулканична интензивност, съгласно Синолакис.
За да се изследват деликатно цунамита, Индонезия би трябвало да отдели почти милиард долари за технология и крайбрежна работна мощ и отново няма гаранции, че може в точния момент да се алармира за наближаваща заплаха. В същото време фактът, че цунамито е провокирано от вулкан, а не от земетресение, не е единствената причина то да е толкоз смъртоносно.
Когато вълната е заливала сушата на брега е имало концерт на индонезийската поп група Seventeen, които са свирели на един от най-посещаваните плажове. Загинали са двама членове на групата, а трима други са изчезнали.
Не за първи път Анак Кракатау провокира сходни вреди на Индонезия. В 1883 година вулканът е унищожил същия район, когато е изригнал. И все пак, съгласно Гегар Прасетя, съосновател на Изследователския център за цунами в Индонезия, сегашната вълна не е от най-големите. През септември починаха 2 500 души от земетресение и цунами, които се случиха в град Палу, остров Сулавеси, източно от Борнео.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР