Вашингтон. Бордър-колито на име Чейсър (Chaser), живяло в щата Южна

...
Вашингтон. Бордър-колито на име Чейсър (Chaser), живяло в щата Южна
Коментари Харесай

NBC: В САЩ почина „най-умното“ куче на света Чейсър

Вашингтон. Бордър-колито на име Чейсър (Chaser), живяло в щата Южна Каролина и считано за най-умното куче на света, умря на 15-годишна възраст, оповестява в неделя американският ефирен канал NBC .
Животното се популяризира с това, че знае имената на повече от хиляда играчки и можеше да извършва с тях разнообразни комплицирани команди, подредени като фрази с доста граматични детайли. Смяташе се, че Чейсър, в случай че не брои самите хора, има най-големия „ речник “ измежду животните, известни на науката. Кучето живееше в къщата на професора по логика на психиката Джон Пили, който го научил на тези умения.
Животното можеше да запомни имената на нови предмети по метода на изключването: т.е., да пресметна този, чието наименование по-рано не е чувала. Пили получил животното като подарък от своята жена през 2004 година и незабавно е почнал да го тренира да разпознава предмети. През 2013 година той написа книга за „ Чейсър “, която стана бестселър в Съединени американски щати. Самият професор умря през юни 2018 година, а от този момент за кучето се грижиха неговите дъщери.
Междувременно към този момент има проекти да се издигне монумент на животното, който, както се чака, ще бъде подготвен през 2020 година. Статуята ще бъде сложена наоколо до постройката на Детския музей в Спартанберг, където живя Чейсър.





Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР