Чарлз Макгонигал, бивш служител на ФБР, се призна за виновен в укриване на плащания на стойност 225 000 долара

...
Вашингтон — Чарлз Макгонигал, бивш висш служител на контраразузнаването във
Коментари Харесай

Вашингтон — Чарлз Макгонигал, бивш висш служител на контраразузнаването във ФБР, се призна за виновен в петък в укриването на контактите си с чуждестранни служители и стотици хиляди долара, които е приел от бивш служител на чуждестранна разузнавателна служба.

55-годишният Макгонигал беше обвинен от федералните прокурори във Вашингтон, окръг Колумбия, в укриване на 225 000 долара в брой, които е получил от бивш служител на албанското разузнаване агенция. Прокурорите твърдят, че той също е подвел ФБР, като не е разкрил надлежно задграничните си пътувания и контакти с чужди граждани, докато все още е бил нает в бюрото.

В петък той се призна за виновен по едно обвинение за укриване на съществени факти. Той е изправен пред пет години затвор и максимална глоба от 250 000 долара. Съдията насрочи изслушване за произнасяне на присъдата за 16 февруари 2024 г. В замяна на признанието му за виновен, прокурорите се съгласиха да поискат от съдията да отхвърли осем други точки, включени в първоначалния обвинителен акт.

се призна за виновен миналия месец, за да отдели обвинения в New Йорк, свързан с работата му за руски олигарх.

Делото срещу Макгонигал

Преди да се пенсионира през 2018 г., Макгонигал е служил като специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк и е установил връзка с бившия служител на албанското разузнаване който е станал натурализиран гражданин на САЩ, според обвинителния акт. Двамата са пътували до Албания и други страни, където лицето е имало бизнес интереси и са се срещали многократно с чужди граждани, казаха прокурорите.

При едно от пътуванията, според изложението на фактите, което Макгонигал призна в петък, той се срещна с министър-председателя на Албания, един от неговите съветници и косовски политик и не успя да докладва за тези срещи.

По време на срещата си с министър-председателя на Албания, Макгонигал го е призовал да избягва предоставянето на лицензи за петролни сондажи на руски подставени компании, според споразумението за признаване на вината. Прокурорите казаха, че както бившият служител на разузнаването, така и съветникът на премиера са имали финансов интерес от решенията на Албания относно договорите.

Макгонигъл също призна, че е сигнализирал на Министерството на правосъдието за задгранична лобистка работа на американски гражданин от името на политически опонент на албанския премиер. По-късно ФБР започна разследване срещу това лице въз основа на информация, получена от Макгонигъл от неговите албански контакти и съюзници на премиера.

Човекът, с когото Макгонигал е пътувал в чужбина, „по-късно служи като източник на ФБР в криминално разследване, включващо чуждестранно политическо лобиране, върху което Макгонигал носи официална надзорна отговорност“, отбелязват прокурорите в съобщение в петък.

p>Като служител на ФБР Макгонигал беше длъжен да разкрие контактите си с чуждестранни граждани и задгранични пътувания.

Говорейки в съда в петък, Макгонигал каза на окръжния съдия на САЩ Колийн Колар-Котели, че парите от Контактът с Албания беше заем за започване на консултантска фирма, след като се пенсионира от ФБР, който той призна, че не е трябвало да приема.

„Не съм разкрил тези факти на ФБР“, призна той в съда, характеризира поведението му като „неподходящо“.

„Искам да се извиня на ФБР“, каза Макгонигал в петък. "Това не е ситуация, в която исках да попадна или да ги подложа."

Сет Дюшарм, висш служител на Министерството на правосъдието в администрацията на Тръмп, който сега представлява Макгонигъл по делото, каза извън съда в петък, че клиентът му вече признава, че „трябва да има ясно разделение и прекъсване“ между официална работа от името на правителството на САЩ и лична работа в подготовка за пенсиониране.

В случая в Ню Йорк прокурорите твърдят, че Макгонигал е бил на заплатата на Олег Дерипаска, когото той е разследвал в ролята си на специален агент, отговарящ за отдела за контраразузнаване в полевия офис на ФБР в Ню Йорк. Дерипаска е санкциониран от САЩ от 2018 г., което прави незаконно да се прави всякакъв бизнес с него.

След като Макгонигъл се оттегли от ФБР, прокурорите обвиниха, че той и бивш руски дипломат, превърнал се в преводач в американските съдилища, са работили неуспешно от името на Дерипаска, за да издейства отмяна на санкциите срещу него. Двойката също така е разследвала конкурентен руски олигарх за Дерипаска и е скрила източника на плащанията на Дерипаска.

Макгонигал трябва да бъде осъден по делото в Ню Йорк на 14 декември. 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР