Вашето кученце може да бъде топло на допир, но това

...
Вашето кученце може да бъде топло на допир, но това
Коментари Харесай

Каква е нормалната телесна температура при кучето?

Вашето кученце може да бъде топло на досег, само че това не значи, че страда от тресчица. Трябва да споменем, че естествената телесната температура при кучетата е по-висока от тази при индивида. Установени са референти стойности от 38.3-39.2 градуса Целзий, разнообразни от познатите 36.1-37.2 градуса за индивида.

Повишаването или понижаването на телесната температура се изяснява с доста и разнообразни фактори. Сред тях са зараза, потрес, инфектиране, имунизация, интоксикация.

Собствениците на четириноги би трябвало да се тормозят, когато телесната температура на любимеца им падне под 37.2 грауса Целзий или се повиши над 40 градуса Целзий.

Няма ясни знаци по кое време едно животно страда от хипотермия (понижена телесна температура) или хипертермия (висока температура). Сред насочващите признаци са заспалост, вдървеност, трептене за хипотермия и интензивно дишане, заспалост, зачервени венци за хипертермия.

Сред многото легенди, отнасящи се за преценката на температурата на животното, е инспекцията дали носът е добре навлажнен. Сухият нос не всеки път е равностоен на тресчица.

Дигиталните термометри бързо регистрират телесната температура след слагането им в ректума на животното. Абсолютно изключена е използването на старите стъклени живачни термометри, които елементарно могат да се счупят във ветеринарната процедура, причинявайки съществени увреждания.

 Болно куче

Когато мерите температурата, бъдете сигурни, че един човек държи главата на кучето, а вие намажете края на цифровия термометър с вазелин за безпроблемно нахлуване. След като се вкарали 4-5 сантиметра в ректума изчакайте няколко секунди. Резултатът ще бъде акомпаниран със звуков сигнал – премахнете термометъра нежно и прочетете цената.

При отчитане на нараснала температура осигурете задоволително вода на животното, само че не го карайте да пие принудително. Никога не използвайте човешките медикаменти за намаление на температурата, защото са отровни за кучетата.

Топлинният удар е рисково положения на повишение на телесната температура, който може да резултира със гибел, по тази причина при знаци за прегряване прибегнете до незабавна ветеринарномедицинска помощ.

Изведете кучето надалеч от директна слънчева светлина, наложете го с мокри кърпи и лед, изключително в зоната на краката и ушите. Състоянието на хипотермия може да се усъвършенства, като покриете четириногото с одеала или сложите отопляеми такива под него. Можете да поставите бутилки с топла вода към тялото му.

Премерването на телесната температура е рутинна процедура при всеки надзорен обзор, осъществяван от ветеринарния доктор. Стойностите ѝ могат да насочат диагнозата на комплицирано заболяване в вярната посока и да довеждат до в сполучливо лекуване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР