Вървим по план за еврото. Имахме среща с Кристин Лагард

...
Вървим по план за еврото. Имахме среща с Кристин Лагард
Коментари Харесай

Как икономисти оценяват шансовете за приемане на еврото през 2025 г.

Вървим по проект за еврото. Имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка. Всички прогнози на Европейската комисия и на ЕЦБ демонстрират, че последният аршин, който не сме изпълнили, е този за инфлацията.

Той ще бъде изпълнен през 2024 година, което отваря опция за участие през 2025 година Това съобщи финансовият министър Асен Василев в свое изказване. 

„ Когато финансовият министър споделя, че вървим по проект, би трябвало да разбираме, че проектът леко се е трансформирал. Вече не се приказва съответно за 1 януари 2025 година, а през тази година по принцип ”, съобщи пред NOVA NEWS икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

„ Миналата седмица излезе зимната прогноза на Европейската комисия за стопанските системи на Европейския съюз и еврозоната, в това число за България. За тази година растежът на Брутният вътрешен продукт, който ни се дава, е 1,9%, а за следващата година - 2,5%. Това е добра прогноза. Тоест явно се прави оценка, че имаме капацитет за продължаващ стопански напредък ”, уточни икономистът Румен Гълъбинов.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР