Вървим към тежка рецесия, независимо от това, че все още

...
Вървим към тежка рецесия, независимо от това, че все още
Коментари Харесай

Енергиен експерт със спешен призив към Булгаргаз

Вървим към тежка криза, без значение от това, че към момента имаме количества газ, който идва от Русия. Ситуацията ще бъде извънредно сериозна. Това заяви енергийният специалист Васко Начев. 

По думите му няма дефицит на газ в Европа, но количествата, които " Газпром " подава, са такива, че да не може да има остатък, който да отива в газохранилищата. Това е индикация, че те се приготвят за нещо по-различно през зимния интервал.

" 62 милиарда кубически метра газ не доближават ", установи Начев, съгласно който няма от кое място да вземем такива количества, поради което сигурно ще се стигне до използването на мазут. Подобно решение обаче мощно ще разбалансира пазара на нефт. 

Според прогноза на Международният валутен фонд втечнения газ може да нарастне с между 370 и 1000%. 

" Тази цифра е спекулативна. Няма на каква база да бъдат пресметнати тези проценти ", безапелационен бе енергийният специалист, като добави, че съгласно неговите прогнози цената ще бъде сред 250-300 лв. за мегаватчас. 

Във връзка с настояванията на представителите на бизнеса за диалози с " Газпром " Начев разясни, че от сектора първо би трябвало да си отговорят каква щеше да бъде цената на мегаватчас, в случай че договорът не беше преустановен. 

" При план 182 евро на TTF - за България това означаваше  278 лв. на мегаватчас. Сега цената на TTF малко падна, тъй че можем да си представим 260-265 лв. на мегаватчас ", пресметна той за Bulgaria ON AIR. Начев е на мнение, че  " всички си желаят съветския газ, само че никой не споделя какъв брой би коствал ".

По отношение на опцията евентуален длъжностен кабинет на президента Румен Радев да върне " на масата за договаряния " контракта с " Газпром " той сподели, че  " политическото говорене се разграничава от следващи дейности ".

" Независимо кой е министър председател или министър на енергетиката, не би провокирал такова нещо. Граничи с безумство да се вършат сходни изказвания ", настоя Начев и цитира данни, сочещи, че газохранилището ни в Чирен е цялостно едвам на 41%.

Енергийният специалист счита, че всеки свободен газ, който е на пазара, би трябвало да бъде изкупен от " Булгаргаз " .

" Ако всеки ден до края на октомври не нагнетяваме по 3 млн. кубически метра на ден, ще имаме доста съществени проблеми по-късно ", заключи той. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР