Варшава обвини беларуски военни в опити да прережат оградата от

...
Варшава обвини беларуски военни в опити да прережат оградата от
Коментари Харесай

Напрежението между Полша и Беларус: Путин ще обсъди с Лукашенко въпроса за газта

Варшава упрекна беларуски военни в опити да прережат оградата от бодлива тел, с цел да пуснат мигранти в страната.

Властите потвърдиха, че в региона е открито тялото на млад сириец. Причините за гибелта му се обясняват. Към момента има данни за минимум 8 умряли от началото на проблемите по границата.

Русия за следващ път отхвърли интервенция в мигрантската вълна. Президентът Владимир Путин сподели, че ще приказва с беларуския с сътрудник във връзка заканите за прекъсване на газта към Европа.

По данни на полските управляващи, през миналата нощ е изработен единствено един по-сериозен опит за влизане на територията на Полша. Използват се инфрачервени камери, с цел да могат да се засичат нарушителите. Броят на мигрантите продължава да се усилва, дневно идват по към 100 души, най-вече жители на Сирия, Ирак и Йемен. От беларуска страна настояват, че оказват нужната помощ на мигрантите - доставя им се вода, храна и дърва за огрев.

" Тук има жители от разнообразни страни, става дума за към 2 000 души. Ситуацията е комплицирана. Хората са решени да влязат в страна член на Евросъюза, само че за в този момент - по ред аргументи, не ги позволяват " изясни Игор Буткевич, първи заместник-председател на държавната гранична комисия.

Беларус още веднъж отхвърли да е виновна за мигрантския напор, а съгласно президентът Лукашенко, със глобите против Минск, Европейски Съюз е спрял да извършва контракта за реадмисия, подписан със страната.

По думите на съветския президент Владимир Путин нито Русия, нито Беларус са виновни за рецесията по границата.

" Искам всички да знаят - ние нямаме нищо общо. Опитват се да ни вменят някаква отговорност - с мотив, а и без мотив ", съобщи Путин.

Според него основният детайл за мигрантската вълна се намира в Евросъюза, и мигрантите там провеждат каналите за трансфер на околните си. Путин изрази мнение, че би трябвало да бъде открито решение, което да е в полза на всички, въвлечени в обстановката страни.

По мотив намека на Лукашенко, че може да спре газа за Европа, Путин позволи, че това би могло да се случи, само че то би означавало и нарушение на контракта сред Москва и Минск, той даде обещание да поговори по тематиката с сътрудника си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР