Варненци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до

...
Варненци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до
Коментари Харесай

НАП - Варна: Подаваме онлайн декларации и внасяме данъка и през почивните дни

Варненци употребяват дейно и почивните дни, с цел да изпращат до Национална агенция за приходите електронни заявления за оповестяване на приходите си, получени през 2022 година

През миналия уикенд в офиса на организацията във Варна са получени близо 700 заявления, подадени с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП). Очаква се техният брой да е доста по-голям в идните 3 празнични денонощия, преди финала на данъчната акция - 2 май. През последната седмица се следи нарастване на броя на постъпилите в Национална агенция за приходите Варна заявления, които доближиха приблизително 1333 дневно. От тях съвсем 89 % са подадени онлайн, а останалите по пощата или в офиса на приходната организация в морската столица.

Гражданите най-масово употребяват авансово попълнената данъчна декларация, демонстрират наблюденията на Национална агенция за приходите. Преди да потвърдят попълнената декларация, е значимо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, след което да я подадат, поучават от приходната организация.

В авансово попълнената декларация е автоматизирано въведена информация за получените от лицата приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти (хонорари), от наем и други приходи, облагаеми с налог върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. Информация за получените приходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в графа „ Подоходни налози “ на е-портала на приходната организация.

В електронния формуляр са заложени автоматизирано приходи на физически лица от натрапен платеж, за които Национална агенция за приходите е получила информация от куриерските компании. В случай че данъкоплатците открият вписани суми, които са получили от продажба на персонална движимост или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. За получените приходи от продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми, прецизират още от Национална агенция за приходите. Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага, са длъжни да заявяват прихода си от онлайн продажбите, който се полза с 15 на 100 налог.

Годишни данъчни заявления за получените през 2022 година приходи би трябвало да подадат и всички, работили в чужбина, в случай че са локално лице за България. Тези приходи се попълнят в Приложение №9 от декларация. В него се показват и предплатено удържаните в чужбина данъци. Доходите от чужбина се таксуват по специфична методика според от това дали България и страната, където са получени тези средства, са сключили Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане /СИДДО/.

Освен да се подаде годишна данъчна декларация, до 2 май би трябвало да се внесе и съответния налог. Най-бързо, елементарно и без такси заплащането се прави посредством така наречен виртуален ПОС (е-услугата на Национална агенция за приходите за заплащане с карти) в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП.

Друга опция за заплащане на налозите е с платежни нареждания в офисите на всички банки, опериращи в страната, като жителите би трябвало да имат поради, че са нужни до 2 работни дни, с цел да бъде отразен превода в Национална агенция за приходите. За заплащане на налозите може да се употребява и електронното банкиране, като при него би трябвало наложително да се отбележат трите имена и ЕГН на задълженото лице, банковата сметка за приходите на централния бюджет и кода за тип заплащане по ЗДДФЛ, който е 110000. Внасянето на дължимите налози може да се реализира и с пощенски запис във всеки клон на „ Български пощи “. Образци на платежни нареждания са оповестени в уеб страницата на Национална агенция за приходите, където са и банковите сметки на всеки офис.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР