Варненци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до

...
Варненци използват ефективно и почивните дни, за да изпращат до
Коментари Харесай

Подаваме онлайн декларации и внасяме данъка и през почивните дни

Варненци употребяват дейно и почивните дни, с цел да изпращат до Национална агенция за приходите електронни заявления за оповестяване на приходите си, получени през 2022 година През миналия уикенд в офиса на организацията във Варна са получени близо 700 заявления, подадени с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП). Очаква се техният брой да е доста по-голям в идните 3 празнични денонощия, преди финала на данъчната акция - 2 май.

През последната седмица се следи нарастване на броя на постъпилите в Национална агенция за приходите Варна заявления, които доближиха приблизително 1333 дневно. От тях съвсем 89 % са подадени онлайн, а останалите по пощата или в офиса на приходната организация в морската столица.

Гражданите най-масово употребяват авансово попълнената данъчна декларация, демонстрират наблюденията на Национална агенция за приходите. Преди да потвърдят попълнената декларация, е значимо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, след което да я подадат, поучават от приходната организация.

В електронния формуляр са заложени автоматизирано приходи на физически лица от натрапен платеж, за които Национална агенция за приходите е получила информация от куриерските компании. В случай че данъкоплатците открият вписани суми, които са получили от продажба на персонална движимост или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията.

Годишни данъчни заявления за получените през 2022 година приходи би трябвало да подадат и всички, работили в чужбина, в случай че са локално лице за България. Тези приходи се попълнят в Приложение №9 от декларация. В него се показват и предплатено удържаните в чужбина данъци. Доходите от чужбина се таксуват по специфична методика според от това дали България и страната, където са получени тези средства, са сключили Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане.

Освен да се подаде годишна данъчна декларация, до 2 май би трябвало да се внесе и съответния налог, припомнят от приходната организация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР