Варненският апелативен съд потвърди решение на Силистренския окръжен съд, с

...
Варненският апелативен съд потвърди решение на Силистренския окръжен съд, с
Коментари Харесай

Италианец ще търпи наказанието си в България, вместо да бъде предаван на издирващите го румънски власти

Варненският апелативен съд удостовери решение на Силистренския областен съд, с което е отказано осъществяване на Европейска заповед за арест за задържане и предаване на румънските правосъдни управляващи на италиански жител. Първата инстанция се е стимулирала с това, че Кармелино С. живее в България и може да изтърпи наказването си у нас. Защитата на непознатия жител апелира решението пред актуалната инстанция, оповестиха от пресслужбата на Апелативния съд във Варна.

Мъжът е бил арестуван от Министерство на вътрешните работи в Силистра на 31.май. Той е търсен с Европейска заповед за арест, издадена от съд в румънския град Фъурей. Искането е италианският жител да бъде арестуван и предаден, с цел да изтърпи наказване " отнемане от независимост “ за период от 2 години и 6 месеца. Присъдата е била постановена от Апелативния съд в Галац през 2015 година за това, че през 2011 година дружно с различен обвиняем е направил опит да открадне 5,20-метров сектор от железопътен мост.

Според отбраната на Кармелино С., постановеното от Окръжен съд – Силистра решение е незаконосъобразно. Адвокатът изиска да бъде отказано осъществяването на Европейската заповед за арест, а мярката за неотклонение да бъде променена в домакински арест. Представителят на Апелативната прокуратура пък посочи, че са налице всички учредения за предаването на желаното лице, още повече, че няма безапелационни доказателства то да живее в България. Италианският жител заявява предпочитание да изтърпи наказването в нашата страна.

Апелативният съд удостовери, че действието, за което 63-годишният през днешния ден мъж е наказан, е закононарушение и съгласно българското законодателство. Спазени са условията за формата, наличието и достоверността на ЕЗА. Съдебният състав не откри учредения, с цел да постанови отвод от осъществяване.

Въпреки че Кармелино С. не е български жител и няма статут за непрекъснато престояване, той живее от скоро в България, наел е квартира, почнал е работа, сключил е трудов контракт, инициирал е процедура за придобиване на статут за непрекъснато престояване, т.е. към сегашния миг живее на територията на страната. Апелативен съд – Варна показа тези съображения на първата инстанция. Съдебният състав одобри, че решението й да откаже осъществяването на ЕЗА и да одобри да се приведе в осъществяване наказването " отнемане от независимост " е законосъобразно. Отхвърлено бе настояването за по-лека мярка за неотклонение, защото няма нови условия, които го постановат.

Решението на въззивната инстанция не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР