Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд във Варна,

...
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд във Варна,
Коментари Харесай

Съдът реши колко да лежи убиецът от Златни пясъци

Варненският апелативен съд удостовери присъда на Окръжния съд във Варна, с която Максимилиан Ш. е бил приет за отговорен в това, че

на 10. август 2021г. в кк " Златни пясъци " съзнателно умъртвил Вилхелм

М., като убийството e осъществено по изключително непосилен метод и с особена

свирепост.

Наложеното наказване е 17 години " отнемане от независимост “.

Подсъдимият апелира пред горната инстанция с аргумент, че наказването е незаслужено, защото не са регистрирани смекчаващи виновността условия. Прокурорът подчертава на многочислените гневни удари, нанесени с озлобление и завист, и на държанието на подсъдимия след закононарушението. 

Максимилиан Ш. е неколкократно осъждан в родината си. В края на юли дружно със свои сътрудници, измежду които потърпевшият, пристигнали на отмора в Златни пясъци. Двамата обитавали в един апартамент в хотелски комплекс. На 09.август вечерта след приложимост на алкохол, се прибрали и се скарали за пари. Около 5 часа на разсъмване двамата излезли, като едвам вървели. Подсъдимият почнал да дърпа и блъска приятеля си. Със мощен удар го съборил на пътното платно, удрял го с ръце и крайници, най-вече в региона на главата.

Вилхелм умрял. А Максимилиан се прибрал, изпрал маратонките и част от облеклата си, и лежащ. Румънски екскурзиант разкрил тялото на умрелия. Съдебномедицинската експертиза открила, че тежка травма на мозъка е директна причина за гибелта на немския жител. 

Починалият бил в тежка степен на алкохолно замайване с централизация на алкохол в кръвта 3,02 промила. Към часа на закононарушението подсъдимият е бил с 1.3-1,4 промила. Част от побоя и дейностите на двамата преди убийството били снимани от охранителни камери. Психиатрично-психологическа експертиза прави оценка, че подсъдимият е имал психологични и поведенчески разстройства, поради комбинирана приложимост на психоактивни субстанции.

Апелативният съд показа мнението на Окръжния, че действието е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Първият симптом се открива от типа на уврежданията, механизма на нанасянето, броя и мястото на ударите. Пострадалият е изживял тежки болки и премеждия – доста повече от тези при елементарния случай на ликвидиране. Извършителят е показал и особена свирепост, поради способа за умъртвяване, неоправданата жестокост, гняв и настървеност. 

Настоящият правосъден състав подчертава на данните, че Максимилиан е бил конфликтен, употребявал е доста алкохол и не се е употребил със благосклонностите на хора от групата. Освен това за своите 25 години все още на действието към този момент имал 5 присъди в родината си. Очевидно наложените за тях санкции не са съумели да го поправят и да повлияят на държанието му. А в тази ситуация нищожен мотив му дал съображение да извърши най-тежкото закононарушение против личността на човек – и то на непосредствен другар. Към отегчаващите условия този съд добави използването на психоактивни субстанции, неразрешени от закона.

Апелативният съд не откри учредения да почете настояването на отбраната за понижаване на наказването.

17 години " отнемане от независимост “ ще реализира задачите на закона, като изолира подсъдимия от обществото и му даде опция за осмисляне и промяна на бъдещото държание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР