Варненският апелативен съд потвърди частично присъда на Окръжен съд –

...
Варненският апелативен съд потвърди частично присъда на Окръжен съд –
Коментари Харесай

Съдът във Варна не намали присъдата на наркодилър, но му върна два телефона

Варненският апелативен съд удостовери отчасти присъда на Окръжен съд – Варна в частта, в която обвиняем за държане на опиат за разпространяване, е наказан на 5 години отнемане от независимост и санкция в размер на 20 хиляди лева, оповестяват от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

Присъдата бе променена по повод разпореждането с материални доказателства. Въззивната инстанция постанови връщане на подсъдимия на 2 мобилни телефона, а трети – на очевидец по делото.

Айдън М. е изправен на съд за това, че на 13.11.2020 година в с. Дъбравино е държал за разпространяване високорискови наркотични субстанции в огромни размери - метамфетамин с тегло 2 733.72гр, на стойност 68 343лв.

Защитата на подсъдимия пледира за понижаване на наказването, с оглед позитивните биографични данни, чистото правосъдно минало и неналичието на противоправни прояви от страна на Айдън. Представителят на държавното обвиняване поддържа тези съображения, като уточни като заслужено наказване 3 години отнемане от независимост и санкция от 15 хиляди лева

Подсъдимият Айдън М. пътувал с автомобил със собствен другар. Недалеч от с.Пристое спрял колата и от околните шубраци взел пет пакета с бяло кристално вещество. Край село Дъбравино автомобилът бил спрян за полицейска инспекция.

Според Апелативния съд, количеството от 2 733.72гр метамфетамин, високият % на дейния съставен елемент в него и конфискуваната електронна везна демонстрират, че неразрешената субстанция е била предопределена за разпространяване. Това, както и прикритостта и преднамерената организация на действието, приказват за извънредно висока степен на социална заплаха на закононарушението.

От значение е и местонахождението на веществото до попадането му във фактическата власт на подсъдимия. Настоящата инстанция смята, че действието демонстрира отработен незаконен фасон у подсъдимия, което изключва версията за инцидентност.

Съдът взе поради и нежеланието на Айдън да спомага за откриване на дилърската верига - явно ориентирана към по-широк кръг крайни консуматори.

Въззивният състав счете за вярно отмерен размера на наказванията отнемане от независимост и санкция. Апелативната инстанция реши обаче, че Окръжният съд незаконосъобразно е постановил заличаване на мобилните телефони на подсъдимия и спътника му, защото те нямат отношение към деятелността. Затова материалните доказателства би трябвало да им бъдат върнати.

Решението предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР