Варненският апелативен съд отмени домашния арест и го замени със

...
Варненският апелативен съд отмени домашния арест и го замени със
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна върна в ареста мъж, извършил престъпление в рамките на изпитателен срок

Варненският апелативен съд анулира домашния арест и го размени със " задържане под стража " спрямо 41-годишния Александър П., обвинен в държане на високорискови наркотични субстанции за разпространяване. Впоследствие против него е било повдигнато и второ обвиняване – за владеене на муниции. Той е в ареста от средата на юли предходната година.

Осъждан е два пъти, като по второто дело е осъден условно и актуалните деяния са осъществен в изпитателния период. Прокуратурата стачкува пред настоящата инстанция определението, с което най-тежката мярка за неотклонение е била изменена в домакински арест. 
Представителят на държавното обвиняване счита, че активността по държане и разпространение на опиати е била продължителна, а не с случаен темперамент. Осъществявана е в изискванията на нелегалност, по телефона, което значи, че не отпада заплахата обвиненият да действа по същия метод при по-лека мярка. 

Адвокатът на 41-годишния мъж опонира с довода, че мъжът е притеглен към наказателна отговорност само за държане на неразрешените субстанции на конкретна дата и място, а не за разпространяване или за продължавано престъпление. Според отбраната за 6 месеца в ареста, заплахата от осъществяване на престъпление е мощно намаляла. 

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвиняване – държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана с тегло близо 1,3 кг. Съобразно напътствията на наблюдаващия прокурор следва да се добави и обвинение в нерегламентирано държане на муниции – към 500 патрона.
Въззивната инстанция не установи да е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на Александър П. към закононарушенията. Налични са многочислени гласни и писмени доказателства, както и експертни мнения. Макар заплахата от осъществяване на закононарушение да е задоволително убедително обоснована от Окръжния съд, първата инстанция е отменила задържането.
Апелативният съд не споделя съображенията й. Въззивният правосъден състав подчерта, че задържането към момента е в избраните от закона времеви рамки. Процесуално-следствени дейности се правят ритмично. Обществената опасност и на действията, и на дееца са повишени. Липсват значими обществени аргументи, които да налагат по-лека мярка за неотклонение, оповестяват от пресцентъра на съда. 

С тези претекстове Апелативен съд – Варна анулира определението на първоинстанционния съд и остави без почитание настояването на обвинения за домашен арест. Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР