Варненският Апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за

...
Варненският Апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за
Коментари Харесай

Оставиха в ареста Благовест след грабеж и блудство с жена в Игнатиево

 Варненският Апелативен съд отхвърли да промени в по-лека мярката за неотклонение на обвиняем за обир и блудничество, оповестиха от пресслужбата на съда.

На 29 януари тази година Окръжният съд е признал виновността на Благовест А. за осъществени две закононарушения. На 31 януари предходната година в Игнатиево, в изискванията на рисков рецидив и в съучастничество, той лишил бижута и сумата от 600 лева от две дами. Всички движимости били на обща стойност над 6 300 лева Двамата причинители използвали мощ и закани по отношение на жертвите си. Присъденото наказване за грабежа е отнемане от независимост за период от пет години и 4 месеца. Благовест направил блудствени дейности с едната от потърпевшите дами, за което е осъден с отнемане от независимост за 3 години и 4 месеца. Като е групирал двете санкции, първоинстанционният съд е наложил най-тежкото – 5 години и 4 месеца, с изтърпяване при непоколебим режим. Присъдата на първата инстанция е протестирана и обжалвана пред горната инстанция. Заради изключителното състояние, правосъдното съвещание пред Апелативния съд е отсрочено до отпадане на противоепидемичните ограничения.

Докато описаното дело се е разглеждало и Благовест е бил отвън ареста, е направил още едно закононарушение – на 14 декември 2019 година в с. Гроздьово в съучастничество е лишил 1200 лв. и ключове за първокласен автомобил. По време на грабежа е употребена мощ и заплашване, а на пострадалия е нанесена междинна телесна щета.

По време на последния престой в ареста на Благовест е било наложено дисциплинарно наказване за нарушение на реда и дисциплината. Преди месец със свое определение Апелативният съд разпореди подсъдимият да бъде изместен в пандиза в Бобов дол. Повод е настояването на прокуратурата, съгласно която във варненския затвор той обменя информация с други наказани и подсъдими лица, както и със съучастника си по делото за грабежа над двете дами.

Сега Благовест А. изиска смяна на мярката за неотклонение - домакински арест или гаранция, с цел да реши собствен здравословен проблем. Той имал потребност от дентално лекуване, което съгласно отбраната, не може да получи в мястото за отнемане от независимост.

Прокуратурата помоли съда да остави молбата без почитание, тъй като не е потвърдено влошено здравословно положение. Освен това има заплаха Благовест да се укрие. Той има богато правосъдно минало, както и висящи производства – и пред Окръжната прокуратура във Варна и пред Специализираната прокуратура.

Апелативният съд не откри учредения да почете молбата на подсъдимия. Съставът напомни двете тежки обвинявания, по които той е наказан от първата инстанция. Извършеният обир съставлява рисков рецидив, а многократните осъждания указват висока заплаха от осъществяване на ново закононарушение. Съдът смята, че Благовест е можел да извърши нужното дентално лекуване в миналите повече от два месеца. Едва при потвърдена с експертно умозаключение неспособност лечението да се предприеме в изискванията на пандиза в Бобов дол, подсъдимият ще може в ново произвеждане да изиска изменение на мярката за неотклонение.

Определението, с което Апелативният съд отхвърли да промени в по-лека мярката " задържане под стража “ на подсъдимия за обир и блудничество Благовест А., е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР