Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Силистра

...
Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Силистра
Коментари Харесай

25 години затвор за мъж, съден за грабеж, придружен с убийство и за изнасилване

Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Силистра като понижи наложеното на обвиняем наказване от пожизнен затвор на 20 години отнемане от независимост. След като групира глобите по други присъди, съдът усили избраното общо най-тежко наказване с 5 години, оповестиха от пресслужбата на съда.

Феим Р. е бил приет за отговорен в това, че на 07.05.2021г. в с. Скала се е съвкупил с 51-годишна жена, принуждавайки я със мощ. Деянието съставлява изключително тежък случай. Второто повдигнато обвиняване е за това, че като използвал мощ е лишил от владението на жертвата пари и лек автомобил на обща стойност 6 325 лева, а грабежът е съпроводен с ликвидиране. Първата инстанция е осъдила Феим Р. на 18 години отнемане от независимост за изнасилването и на пожизнен затвор за грабежа, съпроводен с ликвидиране.

Подсъдимият Феим Р. и потърпевшата живеели в силистренското село и се познавали. Жената стопанисвала хранителен магазин, съседен към къщата й. На 6.май 2021 година подсъдимият използвал алкохол и малко преди среднощ влезнал в дома й, с желание да отнеме непознато имущество. От комерсиалното помещение взел кутия цигари и 10 лв.. Проникването в къщата събудило стопанката и тя се развикала. Мъжът й нанесъл удари с нож, причинявайки 24 пострадвания. Осъществил недодялан полов акт. След това лишил над 3 хиляди лв., бижута и ключове за лекия автомобил на потърпевшата. С колата се придвижил до друго село, където аварирал в оградата на къща и избягал от местопроизшествието.

И втората инстанция е безапелационна, че подсъдимият е създател на закононарушенията, за които е изправен на съд. Въззивният съд подчертава върху интензитета на упражнената насила посредством нанасяне на голям брой пострадвания, провокирали изключителни болки и премеждия на потърпевшата, довели до гибелта й. В решението се обръща внимание на това, че приживе дамата пособия на подсъдимия и околните му, което придава особена укоримост на проявената експанзия.

Всички условия по делото обаче не покриват условието на закона за съществуване на извънредно висока степен на социална заплаха на действието и на дееца, надхвърляща доста нормалните случаи на този тип закононарушения. Апелативният съд регистрира, че все още на действието подсъдимият е бил 19-годишен, произхождал от ненапълно семейство, живеещо в неприятни битови условия, грижел се е за по-малките деца и е работел спорадично. Съобразен е и решителният превес на отегчаващите виновността условия.

В осъществяване на задължението си да групира наказванията по предишни присъди, въззивният състав установи, че противоправните прояви са осъществени в относително къс интервал, само че с ескалация на публичната заплаха. Именно повишената социална заплаха на съвкупността от действия обуславя увеличение на избраното общо най-тежко наказване до 25  години отнемане от независимост.

Срещу решението не са постъпили тъжби или митинг и е влезнало в действие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР