Варненският ъндърграунд герой Иво Гела е абсолютният монополист в разпространението

...
Варненският ъндърграунд герой Иво Гела е абсолютният монополист в разпространението
Коментари Харесай

Иво Гела – монополист на дрогата във Варна. Човек на "Продължаваме промяната" му плащал рекет? 

Варненският ъндърграунд воин Иво Гела е абсолютният монополист в разпространяването на опиати в морската столица, а трафикът на кокаин се осъществявал през пристанището във Варна. Това твърди приживе шуреят на Гела – Атанас Радев, прочут като Наско Ластика. Въпреки солидните показания на близкия му роднина, през есента на 2020 година Гела бе оневинен от Специализирания углавен съд по обвинявания за рекет, поръчкови побои, похищение, ликвидиране и трафик на дрога.

Иво Иванов – Гела, коронован преди близо 20 години за наместник на ВИС-2 във Варна и района от Жоро Илиев, става изненадваща цел на правораздаването напролет на 2015 година Тогава неговият зет Атанас Радев – Наско Ластика, също с крими закваска, дава сензационни показания за серия от тежки закононарушения, осъществени по заповед на Гела.

До показанията на Наско Ластика се стигна, откакто той влиза в гневен спор с шурея си за надзор върху редица питейни заведения и заведения за хранене във Варна. Ластика афишира, че Иво Гела е поръчал убийството му и че го рекетира за сумата от 200 000 евро. Преди това Радев бе тикнат в пандиза поради похищение на човек от свитата на Иво Гела. Той обаче умира мистериозно на 17 юли 2015 година от инфектиране на мозъка, единствено месец откакто стана главен очевидец против шурея си. И до през днешния ден съществуват подозрения, че Наско Ластика е бил токсичен. Според някои, с цел да бъде отстранен, са били наети руснаци, които, както се потвърди след това, са царе на „ тихите убийства ” с отрова. Тогава обаче даже не е направена аутопсия за гибелта на Ластика.

Иво Иванов – Гела не прекарва нито ден в ареста, защото дни преди зрелищната полицейска акция, извършена на 3 април 2015 година във Варна, той се изпарява от страната и се покрива в Москва. С него изчезва и дясната му ръка Красимир Лузев – Красьо Цопа. Докато е търсен в България, Красьо Цопа бива задържан от бреговата защита на Алжир. Варненецът е закопчан на ветроходна яхта с немски байрак, която е превозвала 5,3 тона опиати. Към днешна дата Красьо Цопа към момента излежава присъда за наркотрафик в Алжир.

Наблюдатели на правосъдния развой против Иво Иванов – Гела и незаконната му тайфа разясняват, че делото е било предрешено още след гибелта на главния очевидец Наско Ластика.

Приживе Радев дава подробни пояснения за структурата на крими организацията на Гела. Твърди, че неговата тайфа управлява трафика на кокаин през пристанището във Варна и че е наложила монопол върху търговията с опиати в морската столица. Бандата разполагала с частна войска силоваци, предвождана от Валентин Христов – Вальо Бандита, която се движела с картечни револвери и с мечове из Варна. Групировката направлявала незаконния живот освен във Варна, само че и в Добрич и в Търговище, а въздействието й се разпростирало в цяла Северна България.

Според други предпазени очевидци, дали показания при започване на процеса, Иво Иванов – Гела стои зад отвличането на корабния магнат Рубин Коцев. 

Той бе отвлечен на 17 март 2004 година пред дома му във Варна, когато двама маскирани го стопират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща. Поискани са 2 милиона $ откуп, само че похитителите получават Щатски долар 500 хиляди, преди да го освободят след 9 дни в плен. „ Иво Гела поръча отвличането поради неуредени сметки с Рубин Коцев. Акцията по похищението беше водена от Краси Цопа “, твърди един от предпазените очевидци. Неофициалната причина за похищението е нежеланието на Рубин Коцев да разреши на мафиотите да употребяват негови кораби за трафик на опиати. Впоследствие се оказа, че Коцев е бил подведен от млад бабанка, с който е поддържал по-интимни връзки. За освобождението на Коцев (по негови думи) са били платени €500 000, а през цялата последваща госина синът на Рубин - Благомир Коцев, който е районен водач на партия " Продължаваме промяната " и регионален шеф на Варна, му превежда шест цифрени суми с незнайно съображение. Оперативни служащи позволяват, че вноските съставляват разсрочено пращане на другата част от откупа за освобождението на Коцев-старши.

Други очевидци със предпазена идентичност настояват, че на сметката на Иво Гела стоят цели 5 убийства. Като цели на варненския „ капо ди тути капи “ се сочат имената на варненския петролен необут Каро Акопович, премахнат от наемен палач на 19 декември 2002 година в Аксаково, на варненския наркодилър Михаил Манолов – Чешкия, очистен напролет на 2004 година и търсения от Интерпол разбойник Димо Русатев. Другите двама, очистени по поръчка на Иво Гела, най-малко съгласно предпазените очевидци, са Константин Димитров – Косьо Самоковеца и Емил Димитров – Емо Макарона, необут на музикалната компания „ Унисон “. 

Бандата на Гела направила опит и за друго ликвидиране – това на Веселин Жеков – Полицая. Неговата къща била обстрелвана с гранатомет, само че Полицая се отървал единствено с дребни пострадвания.

В последната година обаче всички очевидци трансформираха показанията си и оповестиха, че са нагласили Иво Гела по заповед на към този момент починалия Наско Ластика. Според новите им показания, довели до изненадващата оправдателна присъда в Специализирания съд, Атанас Радев ги заплашил, че в случай че не натопят неговия зложелател Иво Иванов, персонално ще ги закопае. Съдът безусловно одобри тази версия.
Източник: alarma.bg, afera.bg, crimesbg.com
 









 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР