Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон на 30 септември

...
Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон на 30 септември
Коментари Харесай

Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон с представление на „Риголето“

Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон на 30 септември с зрелище на „ Риголето “ от Джузепе Верди. Постановката е под диригентската палка на Кръстин Настев и режисурата на Сребрина Соколова. В основната роля е баритонът Пламен Димитров, оповестяват от културната институция и напомнят, че в тазгодишното издание на фестивала Опера в Летния спектакъл артистът взе участие в концертни осъществявания дружно с Красимира Стоянова и Соня Йончева.

В „ Риголето “ публиката ще види тенора Рейналдо Дроз като Херцога и сопраното Илина Михайлова като Джилда. Образа на бандита Спарафучиле ще показа басът Деян Вачков, а партията на сестра му Мадалена ще извърши мецосопраното Михаела Берова. Участват още Вяра Железова, Людмил Петров, Иво Йорданов, Артьом Арутюнов, Петър Петров, Жана Костова, Лъчезара Георгиева, Илко Захариев, оповестява Българска телеграфна агенция.

Историята за дворцовия шут Риголето, чиято щерка е съблазнена от Херцога на Мантуа, е основана на пиесата на Виктор Юго „ Кралят се забавлява “, напомнят от операта. Първоначално основният воин носи истинското име на шута на крал Франциск I – Трибулет, само че след това поради цензура операта и главният персонаж са преименувани, като е употребена акомодация на френския глагол „ rigoler “ (смея се). В трето деяние е включена една от най-известните арии в света „ La donna e mobile ”, изпълнявана от Херцога.

Следващото заглавие в програмата на Варненската опера е „ Фалстаф “ с Кирил Манолов и Мариана Пенчева на 3 октомври. Както Българска телеграфна агенция заяви, операта към този момент имаше премиера това лято в Летния спектакъл. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР