Варненска област е на първо място по брой на осъществените

...
Варненска област е на първо място по брой на осъществените
Коментари Харесай

Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници

Варненска област е преди всичко по брой на осъществените телефонни измами за предходната година. В 37 от общо 39 случая има арестувани. Арестувани са и 14 „ мулета “, в които са открити 160 000 лв.. Според криминалистите, предварителната защита е една от най-важните ограничения за попречване на телефонните измами. Затова те организират срещи с най-уязвимата група - възрастни хора. Една от тях беше в град Долни чифлик.

Телефонните измамници са доста безапелационни и разчитат на първичния потрес на жертвата си:

" Имаме информация, че телефонни измамници звънят във вашия регион. Искаме да попитаме вие дали сте получавали такива съмнителни позвънявания в околните един-два чеса? - Аааа, не, не съм получавала. В момента ви звънят интензивно, по тази причина се обаждаме, да предупредим нашите съграждани, запишете си един номер. "

Възрастни хора в Долни чифлик нееднократно са атакувани от ало измамници.

Христо Пеев: " Обадиха ми се по телефона, че желаят някаква сума, обаче аз се усетих бързо и изключих телефона и повече не се обадиха. "

Иван Димитров: " Представя се от милицията и сподели, в случай че имаш пари, внеси ги в.... хладилника, там сподели, не могат да ги открият. Дъщеря ти, сподели, на легло сподели в болничното заведение, злополука е станала. 6000 лв. би трябвало да дадеш. "

" Това, за което би трябвало да внимават жителите са точно, когато беседват с лица, които се показват за техни родственици, които им желаят пари. Друг, изключително по този начин белег е, когато желаят от нашите жертви, вероятно да запазят диалога в загадка. Това също е сигурен симптом за телефонна машинация ", сподели Анатоли Костадинов – отдел „ Криминална полиция “, ОДМВР – Варна.

Телефонните измами се правят главно от прилежащи на България страни със сим карти на локални оператори.

" Имат построена конструкция, подчиненост... едните имат ролята на въртачи, другите управляват мулетата, трети са мулета ", изясни Живко Костадинов, шеф Сектор “Престъпления срещу личността ”, ОДМВР – Варна.

Възрастните хора би трябвало да бъдат изключително деликатни, когато някой им се обади по телефона и желае пари, предизвестяват криминалистите. Те припомнят, че институциите в никакъв случай не звънят по телефона с молба за подпомагане.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР