Varna24.bg Бургаският апелативен съд потвърди присъда в размер на 25 години

...
Varna24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда в размер на 25 години
Коментари Харесай

25 години ще лежи в затвора убиецът на фелдшера от Орешник

 Varna24.bg Бургаският апелативен съд удостовери присъда в размер на 25 години " отнемане от независимост “ на Иван Пачелиев, приет за отговорен за убийството на медицинския фелдшер Димитър Факиров от Тополовград.

Престъплението е осъществено на 8 октомври 2019 година в  село Орешник, община  Тополовград. Иван  умишлено е умъртвил Факиров при осъществяване на службата му като медицински фелдшер, като гибелта е породена по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост.

Пачелиев е приет за отговорен и в това, че незаконно е държал 111 бpоя патрони. Той е наказан да заплати на околните на потърпевшия обезщетение в размер на общо 250 000 лева Наложеното наказване " отнемане от независимост “ би трябвало да бъде изтърпяно при първичен непоколебим " режим “.

Пред Апелативен съд – Бургас делото е формирано по тъжба на подсъдимия, който претендира за анулация и постановяване на нова оправдателна присъда и от частните обвинители, които упорстват за пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна по преценка на съда. В правосъдно съвещание представителят на Апелативна прокуратура - Бургас декларира, че жалбите са неоснователни, а присъдата е обоснована и законосъобразна.

След запознаване с доводите изложени в жалбите, чуване мненията на страните в правосъдно съвещание и разбор на приложените по делото доказателства, както и след инспекция атакуваната присъда Бургаският апелативен съд е намерил жалбите на подсъдимия и на частните обвинители за неоснователни.

По делото са признати заключенията на двете правосъдно медицински експертизи, две механически експертизи, две балистични и седем ДНК експертизи направени на досъдебното произвеждане и приобщени към доказателствения материал посредством прочитане и разпит на движимостите лица в хода на правосъдното разследване, двете механически експертизи назначени в хода на правосъдното разследване, приложени са писмени и гласни доказателства. Пред въззивната инстанция бяха събрани спомагателни доказателства гласни и писмени, както по искане на отбраната на подсъдимия, по този начин и служебно от съда.

В претекстовете си съдът показва, че вярно са регистрирани осъществените три квалифицирани състава на закононарушението: предвид на обекта - причиняване гибел на медицински експерт, при осъществяване на службата му и предвид на обективната страна на закононарушението - причиняване на гибел с особена свирепост и по изключително непосилен метод за убития. По делото е открито по неоспорим метод, че подсъдимият е нанесъл 38 удара с нож, в региона на цялото тяло, крайниците, тилната област и шията. Жертвата е възрастен мъж на 72 години, лишен от всякаква опция да се пази и отбранява, а подсъдимият е в разцвета на своите сили - на 37 години, здрав, мощен, получил военна подготовка във Френския легион. Деецът е показал смелост и фамилиарност, защото е осъществил закононарушението в светлата част на денонощието, в медицински кабинет, където когато и да е идват хора, по отношение на възрастен, безсилен човек, посветил се на благородната си специалност. През цялото време потърпевшият е бил в схващане, възприемал е събитията, имал е дейна защитна реакция и е изпитвал мощни болки и премеждия. Хладнокръвието на подсъдимия следва и от неговото следващо държание - той е напуснал умерено мястото на осъществяване на закононарушението и заличавайки уликите, като укрил оръжието на закононарушението и облеклата си. Всички дейности на подсъдимия го характеризират като нечовечен човек, означават в решението си апелативните съдии. Иван П. е направил закононарушението с директен предумисъл, който се извежда освен от осъществените съответни дейности, от типа на употребяваното оръжие, мястото и метода на пострадванията, силата и насочеността на ударите, само че и от последващите му дейности за прикриване на следите от закононарушението.

Въззивната инстанция е намерила, наказването на подсъдимия " отнемане от независимост “ за период от 25 години за вярно несъмнено. Същото би изиграло превъзпитателно и възпиращо влияние както върху подсъдимия, по този начин и по отношение на останалите членове на обществото. Определянето на по - ниско по мярка наказване ще бъде публично безпричинно и незаслужено. Неоснователна се явява претенцията на частното обвиняване за увеличение размера на наказването или замяната му с по тежките други възможности - пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна, защото те не подхождат на степента на публичната заплаха на действието и дееца.

При цялостната инспекция на присъдата не са открити позволени основни нарушавания на процесуалните правила довели до ограничение правата на страните, заради което не е налице съображение за анулация на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на същия съд.

Апелативните съдии са приели, че присъдата на Ямболския областен съд е законосъобразна и обоснована и следва да бъде доказана.

Решението предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд на Р България в 15-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР