Varna24.bg.Той бе контриран от инж. Катя Казакова, представител на варненците,

...
Varna24.bg.Той бе контриран от инж. Катя Казакова, представител на варненците,
Коментари Харесай

Туристическият бранш скочи против референдума за Морската градина, иска заведения и работа за младите

Varna24.bg .
Той бе контриран от инж. Катя Казакова, представител на варненците, които упорстват с подписка за провеждането на Референдума. Според нея е неприемливо крайбрежната зона на Варна да бъде предоставена за строителството на хотели и пристанища, като изключение правело яхтеното пристанище в "Аспарухово ".  
Въпреки бурните опити на няколко постоянноприсъстващи природозащитници да осуетят гласуването, съветниците поддържаха решението на ВрК "Правна "  и отхвърлиха предлагането за производство на локален референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна. Както през вчерашния ден съобщихме, отхвърли си те мотивираха с това, че във импортираната подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, нужни за насрочване на допитването. Другият им мотив против предлагането е незаконосъобразността на заложените въпроси. 
За осъществяване на допитването са нужни 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При наложителната инспекция на способния държавен орган - Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване " /ГРАО/, е открито, че годните подписи са 14 854, т.е. под открития от закона най-малък брой.
Другият претекст за отменяне на предлагането за локален референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: "Да доближава ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг? " и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, само че без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища? ", са незаконосъобразни.

Според Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление /ЗПУГДВМС/ локален референдум се организира по въпроси от локално значение, които са от компетентността на органите на локално самоуправление. Конкретните въпроси са от локално значение, само че не са от компетентността на Общинския съвет. По тях локалният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима спънка за осъществяване на допитването ", се показва още в претекстовете.

Евентуално позитивно решение на Общинския съвет за локален референдум би било в несъгласие с настоящата нормативна уредба, защото планува приемане на промени в Общия организационен /ОУП/ и Подобния организационен проект /ПУП/, без съществуване на законово съображение за това. Въпросът с измененията в Общ устройствен план е позволен със Закона за устройство на територията, се споделя още в претекстовете на комисията.

Предложените въпроси за локално допитване не са съобразени и със специфичния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият организационен проект на Варна се приема от народен експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се утвърждава от министъра на районното развиване и благоустройството. Промени по проекта могат да вършат единствено районният министър или кметът на общината след координиране с министъра.

Окончателното решение по тематиката общинските съветници ще вземат на изключително съвещание в понеделник - 22 януари 2018 година, от 10:00 ч. в зала "Пленарна " на Община Варна.

Свикването на сесия на Общински съвет е в осъществяване на решение на Върховния административен съд, който задължи ръководителя да внесе за разглеждане подписката в локалния парламент, да свика водеща комисия за разискването й и да насрочи съвещание на съвета. Административното дело беше формирано през 2013 година по тъжба на предприемчив комитет по отношение на подписка за осъществяване на локален референдум за Морската градина и крайбрежната алея.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР