Varna24.bg Представители на арменската общност се събраха в Пловдив на

...
Varna24.bg Представители на арменската общност се събраха в Пловдив на
Коментари Харесай

Арменци от Варна присъстваха на големия протест в Пловдив

 Varna24.bg Представители на арменската общественост се събраха в Пловдив на митинг. Около 500 души дойдоха в двора на Арменската черква в града, с цел да изискат оставката на Епархийския съвет. На място бе направена и подписка, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Една от най-старите общности в страната ни е обхваната от бурни безредици. В митинга се включиха изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, както и представители на всички арменски организации, опериращи на територията на Пловдив. Имаше представители от Бургас, Варна и други градове. Пред наш кореспондент протестиращите обявиха, че се тормозят, че църквите им ще останат без свещеници. На митинга присъстваха също и Георги Титюков и Николай Бухалов.

Причината за недоволството през днешния ден е признатият Устав на Арменската Епархия в България, който съгласно инициативния комитет на митинга е признат тихомълком и нарушава нежното равновесие сред духовната и светската власт в общността, като се дава извънреден превес на светската. Обвиненията падат върху Епархийския съвет и неговия председател- Антраник Шакариян, като съгласно уредниците на митинга, Устава е изработен тъй че на процедура е невероятно да се промени състава на Епархийския съвет, а напъните ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България посредством Референдум. 

Напрежението измежду арменската общественост се ускори и от обстоятелството, че във Варна към този момент трети месец нямат нравствен представител, защото му е отказано удължение на визата, а Бургас е на път да последва образеца на морската столица, тъй като визата на Дер Бохос изтича и към този момент няма изгледи да се удължи, макар че в негова поддръжка са се подписали 300 индивида. От инициативния комитет акцентират, че макар писмата, които са изпратили до Епархийския Съвет по отношение на удължение на визата на Дер Бохос, към момента нямат отговор и по тази причина съгласно тях митингът е единственият метод да се даде публичност на тези обстоятелства. Исканията им са намиране на общ език сред хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на Устава. Те категорично акцентират, че пловдивските арменски духовници не са уредници на митинга.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР