Varna24.bg Нов асансьор вече е монтиран в сградата с бръшляна

...
Varna24.bg Нов асансьор вече е монтиран в сградата с бръшляна
Коментари Харесай

Монтираха нов асансьор в МБАЛ Св. Анна, ще градят параклис

Varna24.bg Нов асансьор към този момент е инсталиран в постройката с бръшляна на МБАЛ " Св. Анна ". Там се прави главен ремонт във фоайето, сменен е и парапетът след злополучния случай с дребното дете. Предстои подмяната на товарния асансьор в постройката, както и построяването на параклис в двора на варненския " Пирогов ". Извършва се ремонт на отделението по неврохирургия. Това са единствено част от положителните вести, които показа за  Varna24.bg изпълнителният шеф на МБАЛ “Света Анна - Варна " доктор Красимир Петров, като не подмина и проблемите. 

" Проблемите в Окръжна болница не са кой знае какъв брой по-различни от тези в цялата страна. Те са във връзка с самата законова база, с която сме длъжни да работим. Факт е, че болничното заведение е комерсиално сдружение, което е на цялостна самоиздръжка и това е причина за проблеми като недостиг на фрагменти, релативно ниско и несъответстващо възнаграждение и мощна взаимозависимост от заработката на месец. Това, което отличава МБАЛ " Св. Анна " от останалите лечебни заведения, е че тя приема цялата хирургична неотложност освен от Варна, само че и от останали обитаеми места. Всички контузии, всички произшествия, идват тук. Това значи, че ние би трябвало да имаме непрекъсната подготвеност за реакция, изискваща съществуването на екипи от всички специалности. 

Това значи, че ние би трябвало да поддържаме голям личен състав. В момента числеността на работещите в здравното заведение е към 1150 индивида. Те са нужни, тъй като става дума за денонощни дежурства. По това ние се разграничаваме от доста други лечебни заведения, които могат да си разрешат лукса, въпреки че са задължени да оказват незабавна помощ, само че защото нямат позволение за всички специалности, да работят единствено в работно време, после да оставят по няколко дежурни. При нас всяка вечер дежурят към 200 индивида, които са разполагаем. В същото време ние сме на същите условия като другите лечебни заведения, т.е. подвластен единствено от заработката.

За да поддържаме подобен екип би трябвало да има спомагателни преференции, които да обезпечават съществуването на толкоз огромен екип.

В наше време към този момент никой не желае да работи за малко пари. Затова споделям митинга на медицинските сестри, до каква степен остава въпрос за сътрудници. Сестрите в нашата болница са най-натоварените в целия град. Става дума за тежък, непривлекателен труд, който е доста мъчно да бъде остойностен съответно, заслужават по-високо заплащане. Но ние подвластен от заработката на болничното заведение, броя на пациентите по клинични пътеки и това, което привеждат от касата.

От няколко години започнахме да даваме спомагателни средства към главните заплати, с цел да задържим фрагментите. За февруари междинната брутна заплата при нас е 1130 лева, наподобяват не малко, само че тук влизат ексклузивен труд и наряди, което значи, че са изкарани с доста труд.

Не е загадка, че при нас идват неосигурени пациенти, на които отхвърлят хоспитализация в други лечебни заведения. Загубите от тях са сред 50 000 и 100 000 лева на месец.

Има механизъм, по който плащат от общественото министерство, само че те не покриват тези загуби ", показа доктор Петров. Той не скри, че е обезпокоен от случаите с асансьора и с детенцето, което падна от стълбището  остарелия блок.

" Тези произшествия сложиха отпечатък върху болничното заведение. Да, направихме и доста хубави неща. Явно би трябвало да им даваме публичност. Ремонтирани са 18, сега се ремонтира 19-то от общо 26 отделения на болничното заведение. След завършването на неврохирургия ще остане ремонт единствено на оперативно поделение. Всички други са приведени във тип, който е на европейско равнище.

За последната година общината и страната са дали над 1,2 млн.лв. като помощ. С помощта на Община Варна са ремонтирани АГ поделение и неонатология, а благодарение на страната ремонтираме неврохирургия. Доплатили сме за АК към 50 000 лични средства. Все още не са приключени финансовите разбори за неврохирургия и там ще се наложи доплащане. Срещаме разбиране от Министерство на здравеопазването и от Община Варна. Но тук дълго време не се е предписание нищо, не е имало явен проект за тактиката на болничното заведение и това постанова в този момент незабавно да се работи. Завърши ремонта на коридора на постройката с бръшляна, бяха сменени парапетите, подновено стълбището със промяна на облицовката и дограмата. Беше сменен злополучния асансьор. Сега следва промяна на товарния асансьор и до 5 април ще е подготвен.

Това, което се прави в миг от понеделник е новият режим на придвижване за колите, които влизат в двора и ще бъде отворен новия вход откъм бул. " Цар Освободител “. Цените са закрепени за престоя, 2 лева за 4 часа, считам че е действителна цена и има преференциален режим за инвалидите. Посетителите на незабавния център не престават да не заплащат престоя си с автомобил, когато дават документ. Общо паркоместата в болничното заведение са към 140, само че приблизително през болничното заведение минават между 1000 и 1200 коли и в час пик местата не доближават.

В двора на болничното заведение беше построена детска площадка. Предстои ободряване на фасадата на хирургичния блок, което се налага от обстоятелството, че стартира да пада част от мазилката и има предписани от РЗИ. Вече се стараем да предотвратим всевъзможни евентуални произшествия. Предстои построяването и на параклис в парка и от там нататък започваме да мислим за фасадата на остарелия блок “, показа доктор Красимир Петров.

Вижте още във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР