Варна ще получи 100 милиона лева за строителство, оборудване и

...
Варна ще получи 100 милиона лева за строителство, оборудване и
Коментари Харесай

Благомир Коцев уверен: Варна ще получи 100 милиона лева за строителство, оборудване и проектиране

Варна ще получи 100 милиона лв. за строителство, съоръжение и планиране за идната година. Това заяви в ефира на БНР – Радио Варна кметът Благомир Коцев.
Общината няма или има доста слаба планова подготвеност – това открих. За няколко дни трябваше да пуснем към Министерството на финансите планове за 16 милиона лв., а аз намерих единствено три подготвени плана, които да са с позволение за градеж. Това са планове за улици и пътна инфраструктура. В идващите месеци пред Общината ще стои задачата да проектира стотици паркове, алеи, здания, учебни заведения, ясли и градини, кръстовища, улици, спортна, културна, еко-инфраструктура, съоръжение и други, уточни кметът.
Инвестиционната политика е на фокус в новото локално ръководство
В идната седмица капиталовата политика ще в полето на моето внимание. Искам да видя по какъв начин се проектират публичните поръчки и по какъв начин се остойностяват, с цел да придобием по-ясна представа по какъв начин ще продължи работата в това звено. Фирмите би трябвало да знаят, че обществените поръчки ще се разпореждат транспарантно при цялостно съблюдаване на закона и равни условия за всички – това ще е безапелационен принцип, уточни Коцев.
Сега е оповестена социална поръчка от Общината за ремонта на тръбата във Варненското езеро за към 26 милиона лв.. Имаме доста малко време да ги осигурим – от Министерския съвет или по друга линия, разясни кметът. Той уточни, че му предстоят срещи с министрите на икономиката и на нововъведенията, с цел да се търсят решения за нови индустриални зони и паркове във Варна. Варна не е кандидатствала за своя индустриална зона в периода до 18 ноември, защото няма подготвени терени. Веднага съм се заел с този въпрос и съм решен да го докарам до резултат, сподели още Коцев.
Има средства за огромните инфраструктурни поправки, по-малките се форсират
По отношение на ремонтите по улиците Коцев сподели, че се форсират плановете, вършат се проверки по забавянията и на какво се дължат, ревизира се за какво е спряно строителство по други и се прави готовност на ресурсите, което важи и за ремонта, осъществяван от ВиК.
Кметът означи, че за 10 дни се е срещнал с четирима министри. В момента проверяваме поръчката за тръбата във Варненското езеро. Едно прекъсване би спряло пък другите планове в езерото – на Министерството на превоза за удълбочаване на езерото, който е със период до края на февруари. Ключовото тук, е че плановете са свързани, добави Коцев.
Той заяви, че се работи по съглашение на Община Варна с АПИ и Министерство на регионалното развитие за главен ремонт на Аспаруховия мост, за които има запас. Общината има ангажимент по частта настилка, спирки, мрежа на градския превоз, тротоари, велоалея, парапети и други, посочи Коцев и сподели, че екип в общината към този момент работи по съглашението.

Работи се по старите проблеми на Варна, търсят се дълготрайни решения
Според Коцев Морската градина ще се подържа по-добре и това е постижимо относително бързо. Ще създадем Подробен организационен проект на Морската градина, с цел да се решат проблемите със собствеността и придвижването на колите, уточни той и добави, че му предстои среща с Общинска полиция. На нея ще се разиска опцията за увеличение на контрола по отношение на колите в Морската градина, до момента в който се стигне до създаване на буферни паркинги и прекъсване на колите там.
На въпрос за „ Зелената зона “, Благомир Коцев сподели, че се прави разбор на плана. Общината е изтеглила заем от 29 милиона лв. за нея и улиците в зоната, само че планът е занимателен. Вървят разговори на доста равнища, вършат се инспекции. Скоро ще сме наясно и ще съобщим статуса на проекта, добави той.
На въпрос за „ Дупката “, кметът посочи, че текат каузи. Там има 900 кв. м. частна благосъстоятелност, тоест общината е придобила „ Дупката “, само че не напълно, против голямата сума от 43 милиона лева, разясни той. По думите на кмета, той е разговарял със притежателя на този парцел, който е заявил, че има търговски ползи. Ние би трябвало да балансираме с ползите на варненци, собственика и правосъдните каузи. Както дадох обещание, за „ Дупката “ ще проведем локален референдум, за да може жителите сами да решат нейната орис. Междувременно хората би трябвало да са наясно какво е истината за нея, акцентира Коцев. 

Кризата с естественото злополучие беляза старта на новия кметски мандат
На въпрос за старта на мандата му, Коцев уточни, че той е бил придружен от рецесия – бедствено положение, неплатени разноски за гориво и заплати в градския превоз, планове и заеми в риск, както и закъснение на заплащания. Все отново новият кмет на Варна уточни, че мандатът е със силен старт.
Като регионален шеф, в първия ми работен ден избухна войната в Украйна и трябваше да се справим с бежанската рецесия, а в този момент с встъпването ми в кметския мандат трябваше да се справим с вихър и забавени планове. Имаме опит и тренинг. Няма по какъв начин да почистим града за един ден, само че благодаря на всички хора, които през днешния ден са на терен и вземат участие в доброволческата акцията, уточни кметът.
Аз пристигам от градинката над „ Севастопол “, където има доста чистещи хора от администрацията на Общината, за което им благодаря. Благодаря и на жителите, че вземат участие. Аз самият също чистих. Събирахме листа дружно, уточни той. Имаме още няколко часа до идната стихия, този път със сняг и вятър, напомни прогнозата за тази вечер кметът.
Призовавам хората да са деликатни, да се пазят от рискови клони, дървета, да не излизат в острата фаза на бурята, сподели още той. Мобилизирали сме всички компании – озеленителни, почистващи, за зимно поддържане. Имахме оперативка с тях през вчерашния ден. Обсъждаме финансовите условия, при които работят. Но те ще излязат и ще обслужват целия град, макар досегашните проблеми, удостовери Коцев.
Подводни камъни и съмнителни планове завещава предходното управление Коцев не отхвърли, че има доста изненади и подводни камъни в общината, като даде образец с
електрическите рейсове. 60 зарядни станции за екосъобразните машини са били оставени без Акт 16 броени дни преди приключването на плана към 20 ноември.

Имаше огромен проблем, само че мобилизирахме целия екип и осигурихме всичко належащо, както и привършване на дейностите в период. Кметът означи, че персонално е взел участие във всяка стъпка в този заключителен развой, само че по едно и също време с това преглежда потребността от преструктуриране.
Градският превоз беше оставен без гориво и заплати, водят се каузи, има запорирани сметки на звеното „ Градски превоз “. Приходите и разноските са разграничени сред две сдружения – Градски превоз и ТАСРУД. Ще създадем цялостен одит и на двете, само че и на цялата Община. Ще действаме малко по малко и ще правим изцяло преструктуриране на сдруженията, защото по този начин не може да продължава, уточни още Коцев.
В момента сме принудени да гасим пожари – оправяме се с бурите, опитваме се да влезем в нормален темп, сподели Коцев. Предстоят срещи и със звеното „ Общински пазари “. От медиите научих, че подвигат цените и следва да изясним този въпрос, акцентира кметът.
Предстои промяна на общинската администрация, само че не и чистка
Видях всичко през тези две седмици. Видях ангажирани хора, само че и такива, които премълчават информация, не са откровени и не се усещат удобно в новите условия. Ще отнеме време, докато реформираме администрацията, само че това не значи чистка. Както виждате, аз не освобождавам хора от администрацията, желая да има последователност и качество на услугите за жителите. Ще има равномерен преход с естествена работна атмосфера, подсигурява кметът.
Попитан за новите заместник-кметове, Коцев сподели, че няма да пристъпва към нови назначения, без да е направил разбор на структурата, новите цели и задания на администрацията.
Няма да върша внезапни придвижвания, за мен е значимо да има експерти с висок морал, на които вярвам, безапелационен бе той. Ще има бистрота на връзката сред кмета и Общинския съвет 

На въпрос за работата на Общинския съвет Благомир Коцев изрази вяра, че ще има мнозинство, с което значимите планове за Варна да се случват. Ще разгадавам единствено на експерти – такива има във всички партии. Не укривам, че има напън. Но ще балансираме, тъй че да се ръководи в интерес на хората. Решенията на Общинския съвет ще се извършват, само че в случай че има напън или опит за непрозрачни дейности, ще
осведомявам жителите какво става и за какво става по този начин – те би трябвало да знаят, акцентира още кметът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР