Варна. Поредно дарение бе направено от партия Възраждане“ във Варна,

...
Варна. Поредно дарение бе направено от партия Възраждане“ във Варна,
Коментари Харесай

Партия „Възраждане“ откри паметен барелеф на войводата Васил Чекаларов във Варна

Варна. Поредно подаяние бе направено от партия „ Възраждане “ във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . На фасадата на жилищна постройка на едноименната улица бе открит незабравим барелеф на войводата Васил Чекаларов. На откриването на барелефа участваха членове и симпатизанти на партия „ Възраждане “, които споделиха, неволите си до момента в който открият място, на което барелефът да бъде подложен.

Лидерът на партия „ Възраждане “ доктор Костадин Костадинов изясни, че концепцията за барелефа се е зародила през 2018 година, само че по ред аргументи се е забавила. Преди няколко месеца обаче въпросът още веднъж е бил подложен на дневен ред и от партията са събрали бързо средства за паметника, той е бил изваян от известният ваятел Христо Митев, като е останал за решение само въпросът къде да бъде подложен.

„ Когато видяхме, че е настъпило времето да окажем почитта и уважението си към този в действителност популярен, само че пропуснат български челник, взехме решение, че най-хубавото място, на което да сложим барелефа ще е в действителност улицата носеща неговото име.
Първо се обърнахме към притежателите на една от новите здания в региона. Първоначално те се зарадваха, само че по-късно пристигна писмо от компанията реализатор, с което ни отхвърлят, под претекст, че плочата ще наруши целостта на фасадата. След това потърсихме и други притежатели, само че те изрично отхвърлиха да слагат барелефа на постройката “, съобщи той.

„ Накрая се свързахме със притежателите на една по-стара кооперация, които забележете единствено за час разискаха предлагането ни и незабавно се съгласиха. Дори помолиха да сложим видеонаблюдение, с цел да могат да следят паметника, за да не стане обект на вандалски прояви. И по този начин, барелефът към този момент е реалност “, сподели още доктор Костадинов.

Лидерът на партия „ Възраждане “ описа и за славните каузи на войводата Васил Чекаларов.
„ Васил Чекаларов е роден в село Смърдеш, Егейска Македония през 1874 година Отрано емигрира в България, където се включва във ВМОК и става непосредствен другар с Борис Сарафов. Изпратен е от него в Македония, където основава канали за закупуване на оръжие от Гърция. През 1901 година Чекаларов става челник в Битолския областен революционен окръг, където подкрепя активността на Пандо Кляшев и Лазар Москов.

Междувременно доставките на оръжие по каналите, основани от Чекаларов не престават в цялостна мощ, което става и причина Костурска и Леринска околия да са толкоз добре въоръжени за въстанието през 1903 година “, уточни той.

„ На 2 август 1903 година при експлоадиране на Илинденско-Преображенското въстание в Костурско се надигат към 2000 въстаници. Само 3 дни по-късно е завладяна Клисура. Последват тежки сражения с турски войски в планините край Дъмбени. На 12 август след огромна борба четата на Васил Чекаларов завладява село Невеска. След голям брой сражения е взето решение въстаниците да се изтеглят от Костурско, с цел да се резервира мирното население в региона. Начело на сборна чета от 450 души Чекаларов води още едно огромно стълкновение в с.Апоксел на 29 август, а на 1 септември разрушава дребна турска военна част край село Нестрам, където санкционира локални предатели. След това четата му се изтегля към албанската област Колоня, където прочистват региона от албански и турски разбойници. След окончателния провал на въстанието Чекаларов се изтегля през Гърция и трайно се открива в София “, сподели още Костадинов.

„ При експлоадирането на Балканската война през 1912 година Чекаларов оглавява чета от партизанските отряди на Македоно-одринското опълчение като се насочва към Леринско и Костурско. При експлоадирането на Втората Балканска война Чекаларов още веднъж се включва в сборната партизанска рота на Македоно-одринското опълчение като оглавява чета от 41 души. В средата на 1913 година четата води сполучливо бойни дейности на няколко пъти в Гевгели, Тушан и Мъгленско. Намирайки се на стотици километри от фронтовата линия Чекаларов и четниците му се оказват в отчайващо състояние. Чекаларов е ранен в гърдите в борба край Чеган.
На идващия ден е ранен в крайници в следващото стълкновение с гърците. Четата се разпада, а Чекаларов с няколко четника се добират до планината Вич. На 9 юли последва стълкновение край Бел Камен, в което Васил Чекаларов е прострелян неведнъж от гръцки бойци и издъхва от многочислените си рани. Гърците като зверове отрязват главата му и я разнасят като трофей по улиците на Лерин “, добави доктор Костадин Костадинов.

Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР