Варна. От Военноморския музей във Варна представиха по повод деня

...
Варна. От Военноморския музей във Варна представиха по повод деня
Коментари Харесай

От Военноморския музей във Варна представиха по повод деня на космонавтиката интересен документ - нотен ръкопис на Песен за първия космонавт

Варна. От Военноморския музей във Варна показаха във връзка деня на космонавтиката забавен документ - нотен ръкопис на " Песен за първия космонавт ", оповестиха от музея .

„ Преди 60 години, на 12 април 1961 година в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излетява от космодрума Байконур и влиза в историята като първия човек видял Земята от Космоса. Корабът му „ Восток 1 “ прави една обиколка към Земята и след 108 минути сполучливо се приземява.
Новината мълниеносно обикаля целия свят. Първият космонавт става най-известният човек на планетата. Всички желаят да го видят и да чуят неговия роман. В края на април 1961 година Юрий Гагарин стартира задгранична обиколка, която продължава две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.
На 22 май 1961 година Юрий Гагарин идва в България. Той посещава София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още доста други градове.
Във Варна първият космонавт идва на 25 май. Посрещнат е от хиляди жители и посетители на града, а вечерта в Евксиноград е организиран банкет в негова чест. Концертът стартира с „ Песен за първия космонавт “. Написана е директно след полета на Юрий Гагарин в Космоса. Автор на музиката е бъдещият прочут български композитор Александър Йосифов.
По това време той отбива постоянната си военна работа и е старшина II степен във Военноморските сили на България. А като ученик на Музикалното учебно заведение, дава отговор за художествената самоинициатива. Песента е изпълнена за първи път на концерта в чест на летеца-космонавт в „ Евксиноград ”. След осъществяването Гагарин персонално благодари на композитора Ал. Йосифов, който му подарява песента.
През август 1961 година образец на нотите на песента е показан във Военноморския музей в галерия, отдадена на матроското творчество, а по-късно е подарен на музея “, описват от Военноморския музей във Варна.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР