Варна. Органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3

...
Варна. Органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3
Коментари Харесай

Органов концерт на Мартин Хазелбьок ще звучи в рамките на ММФ “Варненско лято“

Варна. Органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3 юли от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в границите на Международния музикален фестивал “Варненско лято ” 2021 . Той е в осъществяване на един от най-ценените органисти на Европа Мартин Хазелбьок, който е музикален шеф на бароковия оркестър Musica Angelica в Лос Анджелис, почитан актьор и наставник. Фокусът на работата му е в оживената връзка сред барокови и типичен творби, постоянно даже и в границите на един концерт. Така ще бъде и в гастрола му във Варна, където ще прозвучат произведения на Бах, Менделсон-Бартолди и Брукнер. Акцент ще бъде комбинация на самия реализатор, който е приет създател на модерни творби за орган.

Творческият път на Мартин Хазелбьок стартира от Консерваториите във Виена и Париж, той бързо получава интернационалните награди, които от ранна възраст му печелят известност на одобрен солист. Музицира под диригентството на огромните диригенти Абадо, Маазел, Мути и Щайн и записва над петдесет независими компактдиска. Съвременните композитори Ернст Кренек, Алфред Шнитке и Кристобал Халфтер му посвещават свои произведения. Хазелбьок е постоянен посетител като солист в най-престижните музикални центрове в света, в центъра е на огромни органови събития в Gewandhaus в Лайпциг, Disney Hall в Лос Анджелис, Виенската Konzerthaus, Берлинската Konzerthaus и други През 1986 година основава ансамбъла Wiener Akademie. Всяка година Хазелбьок и неговият оркестър изнасят концертен цикъл пред обществото на приятелите на музиката в именитата зала на Виена Musikvereins, гостуват и в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Над 60 компактдиска с репертоар от Бах до музиката на ХХ век са записани под управлението на Мартин Хазелбьок. Неговите записи имат голям брой награди, в това число премията на немските критици, Diapason d`Or и унгарската премия “Лист ”. Хазелбьок е и учител по орган във Виенския университет за музика и театрални изкуства
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР