Варна. Община Варна ще започне процедура по събаряне на незаконните

...
Варна. Община Варна ще започне процедура по събаряне на незаконните
Коментари Харесай

Варна: Общината ще започне процедура по събаряне на незаконните къщи в кв. „Максуда“ над срутилия се участък на бул. „Васил Левски“

Варна. Община Варна ще стартира процедура по срутване на противозаконните къщи в кв. „ Максуда “ над срутилия се сектор на бул. „ Васил Левски “. Това заяви на изключителна конференция във връзка рухването на земна маса на локално платно от бул „ Васил Левски “ кметът на града Иван Портних, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . От общинската администрация оповестиха, че над 200 противозаконни къщи в ромския кв. „ Максуда “ са съборени през последните години. Престои събарянето на още 10-15 такива. Според кмета на града, единствено част от жителите на останалите къщи разполагат с някакъв легален документ за парцелите си. По време на събитието стана ясно, че от общината са подали искане за срутване на още една къща, намираща се тъкмо над падналия склон по-рано през днешния ден, само че настояването било отхвърлено.
„ Още през 2018 година март месец, за жалост, на 21 май Върховният административен съд анулира заповедта за авансово осъществяване. Затова къщата досега не е съборена. Обаче, защото виждаме, че обстановката, аз тези хора не ги разбирам по какъв начин живеят на ръба на ската и няма да чакаме тази къща и тя да слезе на локалното “, съобщи кметът на града. Според локалната власт, делото за обжалване на решението е планувано за 20 януари 2020 година, само че защото тези здания основават риск за популацията, общината ще стартира неотложно срутване още в границите на деня. „ Няма да сме в нарушаване, тъй като тук става на въпрос за живота на хората. Влизаме и събаряме “, сподели още кметът Портних.
В първата къща, която ще бъде съборена, по адресна регистрация живеят четирима души, които ще получат предложение за различно краткотрайно настаняване. „ Всички те би трябвало да паднат, с цел да може да си укрепим ската, тъй като отново споделям, над 200 къщи съборихме тука. Нали помните каква беше ромската махала преди 3 години. Над 200 лъщи съборихме. Тази простотия, която виждаме, по какъв начин си хвърлят боклуците от ската. Колко десетки хиляди тона отпадък изнесохме и виждате след няма месец още веднъж го направиха същата кочина безусловно, по тази причина тия всички къщи падат. Строим от горната страна път, тъй като там не може да влезе нито пожарна, нито полиция. Правим сервизен път и вършим ограда, с цел да не може да си хвърлят боклуците от ската и залесяваме ската “, обявиха от общинската администрация. Предстои и основаване на съответен проект за подсилване на ската над бул. „ Васил Левски “, след консултация със експерти.
Бояна АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР