Варна. Най-честите прояви на агресия и тежки престъпления се извършват

...
Варна. Най-честите прояви на агресия и тежки престъпления се извършват
Коментари Харесай

Проф. Мариана Арнаудова, Медицински университет – Варна: Повече са случаите на агресия в общността без да има данни за психично разстройство

Варна. Най-честите прояви на експанзия и тежки закононарушения се правят в общността без да има данни за психологично разстройство. Скарване за едно дърво, за границата на равнищата на село, за имотни взаимоотношения, може да стане причина за физически саморазправи и даже убийства. Това разяснява на конференция проф. Мариана Арнаудова от Катедрата по психиатрия и клинична логика на психиката към Медицинския университет във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Според експерта по този начин наречените естествени хора реагират изключително в избрани обстановки, а едно от нещата, които предизвикат нервността и експанзията, е неустойчивостта в обществото. Поради всяка смяна, условията, които непрестанно се слагат пред индивида, той е в положение на непрекъснат стрес, тъй като няма непоклатимост на системата, посочи проф. Арнаудова. Тя добави, че доста нейни сътрудници психиатри в страната неправилно употребяват думата умопобъркан, която в актуалните квалификации в специалността се равнява на личностово разстройство. „ Личностово разстройство значи, че пациентът има дисхармоничен темперамент и заради това той не се вписва в нормите на обществото. Но тези хора не са глупави, не са оглупели. Този дисхармоничен темперамент има толкоз нюанси, антисоциално личностово разстройство, асоциално държание и по този начин още 10 типа. Т. е. - от нормалността в прехода към нещо има разнообразни разновидности “, означи експертът.
Тя отхвърли да разяснява случая на арестувания за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Според проф. Арнаудова в психиатрията се поставят оценки откакто лекарите персонално се срещнат с данни и имат контакт с пациента. „ Това, което от теоретична позиция може да се каже е, че зачестява използването на психоактивни субстанции и алкохол. Те сами по себе си провокират експанзия, която може да бъде вербална или физическа. А при продължителна приложимост на алкохол – настава емоционално-волева деградация, притъпяване на страстите, нравствеността на индивида, той стопира да съблюдава морални правила. Така че комплекс от фактори могат да предизвикат едно деяние и не може да се разяснява преди да се извърши експертиза “, сподели още проф. Арнаудова.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР