Варна. На 12 август се открива ловният сезон за прелетни

...
Варна. На 12 август се открива ловният сезон за прелетни
Коментари Харесай

На 12 август се открива ловният сезон за прелетен дивеч

Варна. На 12 август се открива ловният сезон за прелетни птици – пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, елементарна бекасина, както и позволените за лов типове гълъби. Това оповестиха от Североизточно държавно дружество.
От Североизточно държавно дружество, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на феновете на лова, само че предизвестяват да не се нарушават разпоредбите за сигурност.
Горските чиновници редовно правят инспекции за съблюдаване на Закона за лова и запазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. През тази година прецизно ще се следи и дали се употребяват неразрешените звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. Ловците наложително би трябвало да разполагат с писмени разрешителни. В документите се показват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, а също и методът и мястото, типът и броят на позволения за отстрел на дивеч.
Всяка ловна дружинка би трябвало да организира инструктаж на участниците. Ловното оръжие е персонално и не се преотстъпва даже и на правоспособни ловци. До региона на ловуването то се носи в калъф и незаредено. Неговото сглобяване и зареждане не е разрешено на разстояние по-малко от 200 метра от обитаемо място. Ловците, тръгнали на колективен лов на малък дивеч без шапка или облекло с ослепителен предупредителен цвят, подлежат на глоба. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е неразрешена, припомнят още от СИДП.
Във връзка с покачвания риск от пожари горските чиновници молят ловците да бъдат изключително деликатни при боравене с огън.
Съгласно откритите правила за отстрел, в границите на един ловджийски излет е позволен ловът на не повече от 15 пъдпъдъка и до 10 птици от типовете гривяк, гълъб, гургулица и гугутка, горски бекас и елементарна бекасина.
В обсега на СИДП ловците са към 17 000 души. От началото на годината до момента са издадени нови 285 ловни билета.
За опазване и обогатяване на запасите от локален малък дивеч в дивечовъдните региони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП, годишно се прави разселване на птици. За последните три години са разселени общо 3810 фазана, 200 яребици и 929 полудиви патици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР