Варна. Кампания ще потърси еко потребителите на варненските пазари, за

...
Варна. Кампания ще потърси еко потребителите на варненските пазари, за
Коментари Харесай

Награждават еко потребителите на варненските пазари

Варна. Кампания ще потърси еко потребителите на варненските пазари, с цел да ги предложения да вземат участие в огромна акция против найлоновите торбички в обществените мрежи, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Всеки клиент, пазаруващ с многократна торба, ще имат опция да се снима с нея и да призове и останалите консуматори да пазарят екологично. За това, че е виновен към опазването на околната среда, той ще получи премия - торба от 100% лен с логото #НеМерсиНосяСи.

Кампанията „ Ела с торба! Вземи още една “ се организира от Обществен център за околна среда и стабилно развиване във връзка Международния ден без найлонови торбички – 3 юли. Инициативата ще обхване известни пазари в петте административни региона на Варна. В навечерието на празника, на 2 юли, от 18 ч доброволци ще търсят екопотребители на пазар „ Чаталджа “. На 3 юли акцията ще стартира в 10 ч от пазара в кв. „ Аспарухово “, ще продължи в „ Младост “ – в 11,30 ч, и във „ Владиславово “ – в 13 ч. „ Ела с торба! Вземи още една “ ще приключи на 4 юли от 11 ч на Фермерски пазар пред Фестивален и конгресен център.

Това обаче няма да е краят на акцията „ #НеМерсиНосяСи 2021 “. Снимките и посланията на еко потребите от всеки пазар ще бъдат оповестени във Facebook (facebook.com/ecovarna). До 10 август всеки ще може да вдигне палец за някои от тях. Пазарът събрал най-вече лайкове, ще се трансформира в „ Любим пазар за покупки с еко торба “ и ще получи рекламно пано и грамота.
Заедно със занимателния миг на играта, доброволци ще проведат осведомителна акция за вредата от еднократните торбички за извършване на покупки. Всеки консуматор и търговец на пазарите на 2, 3 и 4 юли ще получи 16-страничен информативен бюлетин с любопитни и забавни материали за вредата от използването на еднократни торби и за персоналната отговорност на всеки към опазването на нашия общ дом - Земята.

По данни на Министерстовота на околната среда и водите сега у нас се употребяват приблизително по 70 броя найлонови торбички нa чoвeĸ гoдишнo. В броя обаче не влизат торбичките без дръжки, които всеобщо се използват в хипермаркетите и по пазарите. Найлоновите торбички не се рециклират, а приключват пътя си на сметището, в заводите за изгаряне или измежду природата. Според проучванията 50% от замърсяването на плажовете, океаните, планините се дължи точно на еднократните пластмасови артикули, като торбички, принадлежности, бъркалки, чаши.

Кампания „ #НеМерсиНосяСи “ се реализира с финансовата поддръжка на Vivacom Fund.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР