Варна има нужда от нова инфекциозна болница и сега е

...
Варна има нужда от нова инфекциозна болница и сега е
Коментари Харесай

Съветници: Варна има спешна нужда от нова инфекциозна болница!

 Варна има потребност от нова инфекциозна болница и в този момент е моментът въпросът да бъде подложен на дневен ред. Около това се сплотиха членовете на комисията по здравеопазване към Общинския съвет, а мотивът е рецесията с COVID-19 и тежкото финансово положение, в което се намира Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмо-фтизиатрични болести /СБАЛПФЗ/ – Варна, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Общинските съветници бяха осведомени с отчет от дирекция " Здравеопазване “ към Община Варна за положението на лечебното заведение и подхванатите дейности през последните няколко години. Освен проблемите, в документа са разказани и разновидности за тяхното решение. Една от опциите за избавяне на активността е създаване на съвременна инфекциозна болница, към която  СБАЛПФЗ да стане част като поделение за интензивно лекуване, предварителна защита и надзор на туберкулозата.

Друга допустима опция е прекачване на активността и откриване в МБАЛ " Св. Анна – Варна “ или в УМБАЛ " Св. Марина “ на профилирано поделение по  пневмо-фтизиатрични болести.

Община Варна още веднъж ще подкрепи финансово някогашния Тубдиспансер, като отпусне средства от тазгодишния си бюджет. Около 500 хил. лв. са нужни за дофинансиране на лечебното заведение за 2020 година, стана ясно на днешното съвещание.

Основната причина болничното заведение да продължава да натрупа загуби е недофинансирането на лекуването на туберкулозноболните. До края на 2018 година дотацията на болен за леглоден беше 38 лева, а от няколко месеца е повишена на 58 лева, само че още веднъж не е задоволителна. Затова ще бъде поискано  увеличение на дотацията, която Министерството на здравеопазването дава на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза.

Общинските съветници бяха осведомени и с епидемиологичната конюнктура в изискванията на COVID-19 от шефа на Регионалната здравна ревизия – Варна доктор Дочка Михайлова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР