Варицела, скарлатина и нов подвариант на COVID-19 върлуват едновременно у

...
Варицела, скарлатина и нов подвариант на COVID-19 върлуват едновременно у
Коментари Харесай

Скарлатина, варицела и нов подвид на COVID-19: Как да се предпазим?

Варицела, скарлатина и нов подвариант на COVID-19 върлуват по едно и също време у нас, сигнализират лекари. Как да се предпазим?

В началото на март bTV описа за внезапния и сериозен растеж на случаите на скарлатина у нас. И през днешния ден те са в пъти повече от предходната година - 6098, като за същия интервал през 2022-ра са били единствено 92.

В момента се популяризират редица вируси и бактерии, като уязвими са най-малките, изясняват медиците

Добрата вест е, че броят им понижава на седмична база. А във връзка с ковид и най-много на новия подвариант на Омикрон - той може да провокира раздразнение и зачервяване на очите, оповестяват здравните управляващи.

В детска градина „ Вечерница “ в Благоевград и сега има варицела и скарлатина. За преодоляването им се прави утринен филтър и дезинфекцията, а когато се наложи - напряко стопират деца от заниманията.

„ Имахме случай на варицела в една от групите.. две деца бяха заболели в действителност. Вече минават и отшумяват. В момента имаме нов случай на скарлатина - общо са три за миналия месец “, изяснява Катя Низамова, шеф на детска градина.

Тя акцентира, че има много заболели деца от скарлатина, варицела и COVID-19

Д-р Тодоров споделя за деца, които болестта повтаря . „ Тъй като детето отново се връща в същия колектив, където не е завършила вълната, действаме по същия протокол. Златният стандарт е микробиологичното проучване - гърленият секрет, който се назначава от нас “, споделя педиатърът доктор Тодор Тодоров.

От началото на годината са регистрирани над 17 200 случая на варицела. За същия интервал на предходната година те са към 7100.

Повечето хора реагират с конюктивит, а децата - със зачервяване на склерите

На този декор новият подвариант на Омикрон е потвърден при един случай от март. В момента се обобщават данните за април и евентуално ще се открие при по-голям брой проби, считат от здравното министерство.

„ По предписание протича леко, без потребност от хоспитализация , с типичните за Омикрон признаци – раздразнение в гърлото и носа, хрема, кашлица. Съобщава се, че постоянно провокира раздразнение, парене и зачервяване на очите, изключително при бебета и деца “, се споделя в позицията на министерството.

Освен сезонните инфекции, продължава да циркулира и грип, и ковид

„ Появиха се случаи, да, главно при деца, тъй като минава относително леко - за няколко дни, само че визира очите, конюнктивит за два-три дни, има сълзене и раздразнение на очите . Той е с 1,2 по-голяма инфекциозност “, твърди проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

„ Все отново да си спомнят какви бяха нашите препоръки по време на пандемията - дистанция и дисциплинираност “, разяснява още педиатърът доктор Тодор Тодоров.

Арктурус се популяризира, допълват здравните управляващи. В Съединените щати 12% от новите инфекции към този момент са породени от новия подвариант, по отношение на 7% в предходната и 5% в по-предишната седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР