Вариантите за Омикрон са много, но не може да се

...
Вариантите за Омикрон са много, но не може да се
Коментари Харесай

Мутафчийски се надява след изборите хората да започнат да мислят за здравето си

Вариантите за Омикрон са доста, само че не може да се съди по трохите какъв самун ще ни се падне. Вариантите Мю и Бета не получиха своето разпространяване, макар че разновидностите им допускаха тежко протичане и заобикаляне на имунитета.

Това съобщи началникът на ВМА и началник на към този момент някогашния Националния действен щаб (НОЩ) военачалник Венцислав Мутафчийски пред Българска национална телевизия.

По думите му Омикрон има над 50 разновидности, само че не всеки път многочислените разновидности сработват между тях доста добре. Каквото и да се твърди сега е спекулативно, не трябва да се насажда никаква суматоха. Мутафчийски чака за към две седмици да се натрупат задоволително данни.

Той не пожела да разяснява актуалните ограничения, само че предизвести, че към момента има високи равнища на заболеваемост и няма задоволително високи равнища на ваксинално покритие .

В момента във ВМА има 168 пациенти с ковид. Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неимунизирани. А по думите на Мутафчийски все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил подправен документ, когато положението му се утежни .

Той не стопира да е оптимист, като се надява, че след привършване на изборите и на всички други процеси в страната, хората доста по-трезво да мислят за здравето си .

Според него Европа няма да остане безучастна за ниските равнища на имунизация у нас и макар правото на свободно напредване на жителите, е доста допустимо да се наложат рестрикции по отношение на България или най-малкото - да се посъветват жителите на другите страни да заобикалят пътуванията до нашата страна.

" Децата би трябвало да учат присъствено, само че какво стана в другите страни? Трябва преди всичко да се обезпечи безвредна среда у дома, по-късно да се имунизират учителите, да има тестване ", настоя Мутафчийски. Ако това се направи, може да се доближи до много по-висок % на имунизация.

Той уточни, че няма ваксина, която да е тествана на повече хора от тези за ковид . Приложени са милиарди дози ваксини и е ясно, че те са безвредни и ефикасни. По-голямо доказателство от това за имунизациите няма, сподели Мутафчийски и прикани точно хората, които имат съпътстващи болести да се имунизират . " Придружаващите болести са индикация за имунизиране ", безапелационен бе Мутафчийски.

Като равносметка Мутафчийски съобщи, че не се срами от нито едно свое деяние, отчаян е, че има толкоз ниски равнища на имунизация. Политиката не го изкушава: " Не съм допускал да се водят с мен диалози за влизане в политиката . Когато съм споделил, че това не е за мен - значи, че не е за мен. Всеки човек би трябвало да си тежи на мястото. " - безапелационен е Венцислав Мутафчийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР