Варианти за оправяне на ситуацията има страшно много. Чухме анонс

...
Варианти за оправяне на ситуацията има страшно много. Чухме анонс
Коментари Харесай

Как България да действа след спирането на газа? Умуват икономисти

„ Варианти за оправяне на обстановката има ужасно доста. Чухме анонс за това, което ръководещите декларират, че са подхванали като ограничения. Поздравления, в случай че в действителност са създали оперативно заседание още през февруари и е изработен проект и в случай че в действителност са подписали договорите ”, съобщи пред Нова телевизия Виктор Минчев от Асоциация " Свободен енергиен пазар ” в отговор на въпрос би трябвало ли да сме обезпокоени от спрените доставки на газ от Русия.

„ Малко ми е мъчно да кажа дали сме готови, тъй като няма задоволително информация – както от нашето държавно управление, по този начин и от Европейска комисия. Някак си чувството след трите брифинга по тематиката у нас е, че ще има, ще забележим, вършим всичко допустимо. Но не видях нищо съответно по въпроса. Позицията на Европейска комисия беше малко по-категорична – към този момент се подават някакви количества от Гърция, Турция и Румъния. Но не излиза наяве дали това са някакви дълготрайни задължения ”, акцентира Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„ Аз самият също не знам какво се случва. Информация няма. Никой не споделя от къде тъкмо ще пристигна газа, в случай че доставките са спрени. Въпросът е от къде ще пристигна газа? България е доста дребен консуматор на газ спрямо останалите страни в Европа. Ако някой желае да ни помогне, ще го направи. Но в случай че същият сюжет се разиграе с по-голям консуматор – тогава ще имаме великански проблем. Защото газът няма да доближи до нас ”, безапелационен е енергийният специалист Боян Рашев.

По думите му рецесията с цените на газа не е от през вчерашния ден, а е почнала още през юни 2021 година. „ цените и количествата са свързани. Цените са високи, тъй като газа го няма. Заради недостига на световно равнище. Ако опрем до пазаруване на полутечен газ, в случай че Турция и Гърция ни обезпечат достъп до сходна суровина. Защото за разлика от Полша, ние нямаме построена система за регазификация ”, уточни Рашев.

„ Мисля, че това, което се сподели от представителите на държавното управление – е най-правилният ход. А точно – ще работим с най-хубавите юридически специалисти, с цел да преценим какво може да бъде направено в съответната обстановка. Аз по този начин бих направил. В рискови обстановки би трябвало да се подхващат рискови дейности. Ние имаме контракт, който изпълняваме, а към нас – той не е изпълнен. Затова се търсят верните стъпки, с цел да бъдем овъзмездени. ” Така  някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков разяснява въпроса може ли България да употребява „ Балкански поток ” като застраховка или инструмент за доставка на газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР