Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за

...
Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Няма съмнение - всеки от нас ще се срещне с Covid-19

" Вариантът Омикрон у нас не е сам от дълго време, приказваме за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1. Ще установим надзор върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше първоначално. И този вирус се включва в портфолиото на инфекциозните сътрудници, с които все още съществуваме. Четирите ковид, които провокират настинки при индивида, те също не са толкоз безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи болести ".

Това разясни вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова по БНР.

И напомни казаното от Европейския център за надзор на болесттите, че вървим към по-стабилна обстановка, само че вирусът е към момента тук и пандемията е към момента жива.

" Има данни за протичане, по-леко, на клиничната картина при Омикрон, само че този вид може да провокира съществено заболяване. Протича по-леко, тъй като визира по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме тези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, въпреки всичко са сложени над 10 милиарда доза ваксини, значително хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма подозрение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме готови... В Дания и в Швеция, които са с висок % имунизирани, броят на случаите се усили, само че това не докара до трагично повишаване на броя на хората в болница и на смъртните случаи. В Съединени американски щати, където имунизираните са по-нисък %, бяха маркирани рекорден брой случаи ".

Вирусологът акцентира, че би трябвало да се прави разлика сред това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма по какъв начин да се знае дали ще се постанова слагане на нови - след третата доза, ваксини. И напомни, че при грипния вирус се постанова годишно актуализиране на имунизацията.

" Знаем, че коронавирусите не основават дългогодишен и мощен имунитет. Вървим към рационализиране на имунизациите, това също ще има значение ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР