Вариантът Омикрон на коронавируса е по-малко вероятно да причини дълъг

...
Вариантът Омикрон на коронавируса е по-малко вероятно да причини дълъг
Коментари Харесай

Вариантът Омикрон е по-малко вероятно да причини дълъг Covid

Вариантът Омикрон на ковид е по-малко евентуално да аргументи дълъг Covid спрямо предходните разновидности, заяви Ройтерс, базирайки се на първото по рода си рецензирано изследване, направено във Англия.

Специалисти от Кралския лицей в Лондон, употребявайки данни от приложение за проучване на признаците на Covid, са открили, че вероятността за развиване на дълга форма на болестта след заразяване е била с 20 до 50% по-ниска по време на вълната Омикрон спрямо Делта. Цифрата варира според от възрастта на пациента и времето на последната му имунизация.

Дългият Covid, който включва продължителни признаци, вариращи от отмалялост до " мозъчна мъгла ", може да бъде уморителен и да продължи седмици или месеци. Това заболяване все по-често се признава за проблем на публичното здраве. Поради тази причина откривателите се надпреварват да схванат дали Омикрон съставлява толкоз огромен риск от дълъг Covid, колкото досегашните преобладаващи разновидности.

Смята се, че актуалното изследване е първото академично проучване, което демонстрира, че Омикрон не съставлява толкоз огромен риск от дълъг Covid. Това обаче не значи, че броят на пациентите с тази форма на болестта понижава, означават създателите му.

Въпреки че рискът от дълъг Covid е бил по-нисък по време на вълната Омикрон, повече хора са били инфектирани, тъй че абсолютният брой на болните в този момент е по-голям.

Националната статистическа работа на Англия заяви през май, че 438 000 души в страната имат дълъг Covid след болест с разновидността Омикрон, което съставлява 24% от всички пациенти с тази форма на болестта.

От службата оповестиха още, че рискът от продължителни признаци след Омикрон е по-нисък, в сравнение с при Делта, само че единствено за хора с сложени две дози от ваксина. Не е открита статистическа разлика за тези, които са получили и бустерна доза.

В проучването на експертите от Кралския лицей 4.5 % от участвалите 56 003 души са съобщили за дълъг Ковид по време на пика на Омикрон сред декември 2021 година и март 2022 година

За съпоставяне по време на вълната Делта (юни-ноември 2021 г.) те са били 10,8 % от 41 361 души.

Изследването, оповестено в сп. " Лансет ", не прави съпоставяне сред имунизирани и неимунизирани лица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР