Върху министъра на здравеопазването Христо Хинков е бил оказван политически

...
Върху министъра на здравеопазването Христо Хинков е бил оказван политически
Коментари Харесай

Габриел и Денков оказали натиск на Хинков да не обявява конкурси за болнични директори

Върху министъра на опазването на здравето Христо Хинков е бил оказван политически напън да не афишира състезания за болнични шефове, макар изтичащите им мандати. Това са правели вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) и самият министър председател Николай Денков (ПП-ДБ).

Това разгласи самият Хинков в ефира на бТВ. Разговорът бе в подтекста на това по какъв начин политиката въздейства в бранш опазване на здравето, в това число намесвайки се в абсурда " Пирогов ".

Самият министър на процедура е " министър в оставка " още преди ротацията в кабинета, планувана за 6 март. Той от дълго време разгласи желание да напусне поста след ротацията, като посочии като претекст липса на поддръжка от (не)коалицията. Той е квота на ДСБ и единствено оттова получи поддръжка, откакто изиска оставката на шефа на " Пирогов "  Валентин Димитров, бранен горещо от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Така през днешния ден Хинков описа по какъв начин в към 15 болниции би трябвало да се разгласят състезания за ново управление, което би трябвало да се направи към два месеца преди приключването на мандатите на старите. Той оповестил състезания за няколко регионални болниици, само че след това " под напън " ги спрял.

" Бях помолен от вицепремиера Габриел, бях помолен от самия министър председател ", уточни.

Защо, съгласно него? - Защото най-вероятно двамата искали следващият министър " с различен мандат и благоприятни условия, да разгласи идващите състезания ". " А може би се смята, че ще разглася политически състезания ". 

" Тяхната молба беше кардинална " - уточни в допълнение министърът " в оставка ".

На въпрос имат ли политиците финансов интерес от лечебните заведения, с цел да се месят кадрово, Хинков уточни, че още преди да стане министър имал такива усещания. " Потвърждават се и в процеса на работа (като министър) ", добави, само че не даде детайлности.

Той разяснява и шокиращата имитация, от запис от съвещание на Медицинския съвет на " Пирогов ", която съгласно някои принадлежи на глас, който прилича този на някогашния началник на " Пирогов " и някогашен народен представител от ГЕРБ, непосредствен до Бойко Борисов - Асен Балтов: " Просто, би трябвало да се направи всичко допустимо те да усетят болката, тия хора. " Репликата е във връзка трагичния случай с 15-годишната Даная и желанието на фамилията й за промяна на болничното управление и без значение следствие на гибелта й.

" Ако питате за моята оценка, това не може да бъде доктор. Това е садистично наслаждение от това, че хора, претърпели болежка, ще продължат да търпят болежка ", даде оценка Хинков.

Но посочи, че не е слушал записа, тъй като бил в отпуск. По тази причина не разяснява и дали това е гласът на Балтов.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР