Върху костите на украинците търговците на оръжие ще танцуват весела

...
Върху костите на украинците търговците на оръжие ще танцуват весела
Коментари Харесай

Европа прехвърля промишлеността в режим на военна икономика

Върху костите на украинците търговците на оръжие ще танцуват радостна джига

За да спрат незабавно войните в света, е задоволително просто да пандизите всички американски военни бази. Така твърди американката Кати Кели ( Kathy Kelly ), президент на борда на антивоенната организация World BEYOND War. Активисти на тази организация популяризират основаната от тях интерактивна карта с 867 американски военни бази по света, снабдявайки я с подробна информация.

И когато испанският президент Санчес споделя, че неговото държавно управление ще построи обществени жилища на мястото на военни бази, принадлежащи на Министерството на защитата, може да си помислите, че Европа най-сетне си е отворила очите. Обаче не.

Сега европейските търговци на оръжие ще танцуват радостна джига върху костите на украинците, предизвестява американското списание CounterPunch. Европейският съвет за външни връзки (ECFR ) се застъпи за разполагането на „ западноевропейски сили на изток в по-голям брой, предлагайки в някои случаи да размени силите на Съединени американски щати.

Военните разноски на Финландия са нарастнали с 36% до 4,8 милиарда $, на Полша с 11% до 16,6 милиарда $ (Варшава желае да има най-голямата войска на континента). Англия увеличи военните разноски до 3,1% от Брутният вътрешен продукт, Германия и Франция - надлежно до 2,5% и 2,4%. А Съединените щати способстват за 39% от международните военни разноски за войната, с 867 военни бази и обявявайки готовността си да усилят броя на войските си, ситуирани в Европа с още 20 000 души - до общо 100 000.

Украйна за годината се издигна от 36-та позиция в международната ранглиста на военните разноски до 11-то място с цифрата от 44 милиарда $. От тях 30 милиарда $ са импортирани в украинския бюджет от груповия Запад. Европейската комисия предложи законово да задължи Европейския съюз да усили индустриалния потенциал за муниции за Украйна и да отпусне 500 милиона евро за финансиране на планове за увеличение на производството на артилерийски снаряди и ракети.

Ако една компания не желае да пренасочи производството си, Европейската комисия ще има право да й разпореди съответната поръчка. Както и да принуди фабриките да работят на четири смени и седем дни в седмицата.

Информационният план Foreurope оповестява, че към този момент има проект за увеличение на потенциала на европейската промишленост за муниции. Планът е невиждан, сподели еврокомисарят по вътрешния пазар и отбранителната промишленост Тиери Бретон.

През последните седмици Бретон, ускорявайки работата по този проект, пътува до 11 държави-членки: България, Франция, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Италия, Швеция, Словения, Хърватия, Гърция, по-късно Германия и Испания. Бретон е ангажиран с увещание: той убеждава да се трансферира индустрията на страните от Европейски Съюз " в режим на военна стопанска система ".

Европа одобри " Бретонския проект " за една година. Съгласно него 260 милиона евро от Европейския фонд за защита (EDF), употребявани за финансиране на научноизследователска и развойна активност (R&D), и 240 милиона евро от European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act (EDIRPA) /Фонда за подсилване на европейската отбранителна промишленост посредством общия закон за публичните поръчки/, ще отидат за въоръжаване на ВСУ. Планът ще обезпечи единствено 60% от нужните разноски, останалите 40% ще бъдат добавени от страните - членки на Европейски Съюз и оръжейните компании.

Брюксел се пробва да преодолее нежеланието на индустриалците да влагат в дълготраен проект, защото към този момент " поръчките за война " са обезпечени за една година. Въпреки това група от девет държави-членки на Европейски Съюз, в това число Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Словения и Испания, приканиха за преразглеждане на процедурата за гласоподаване на Общата външна политика и политиката за сигурността на Европейския съюз (CFSP) за „ възстановяване на успеваемостта и скоростта на взимане на външнополитически решения в светлината на нападателната война на Русия против Украйна и нарастващитемеждународни провокации, пред които е изправен Европейски Съюз “.

Вместо досегашното единогласие Европейската комисия вкарва гласоподаване с квалифицирано болшинство. Сега за всяко решение ще е задоволително единодушието на 15 от 27 страни, при изискване че те съставляват най-малко 65% от 450-милионното население на Европейския съюз. Най-големите бенефициенти на това решение са Франция и Германия, най-населените държави-членки на Европейски Съюз.

Както отбелязва CounterPunch, „ добре платени костюмари, шашардисани от приказките за бъдеща война, и политическите задници наливат големи суми пари в това начинание и държат скептиците на разстояние. “

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР