Върху етикета за доставка китайските дронове са обявени като тежки

...
Върху етикета за доставка китайските дронове са обявени като тежки
Коментари Харесай

Москва търси партньори на юг, за да заобиколи забраните върху китайски дронове и електроника

Върху етикета за доставка китайските дронове са оповестени като тежки селскостопански летателни апарати, каквито се употребяват в овощни градини и огромни ферми. Но самоличността на купувача - съветска компания, която закупи цялостен камион с тези летателни апарати при започване на май на цена от близо 14 000 $ (близо 12 500 евро) всеки - подсказваше за други вероятни приложения, написа американският в. " Вашингтон пост ", представени от Българска телеграфна агенция.

Според вестника евентуалното военно предопределение на дроновете, по подигравка на ориста, е било разкрито от съветското държавно управление, което предходната година е конфискувало четири летателни апарата от същия модел в Източна Украйна, заявявайки, че Киев възнамерява да ги употребява за химическа война.

Стабилните квадрокоптери за потребление при всевъзможни метеорологични условия са конструирани по този начин, че да носят потребен товар от близо 70 кг и са предопределени да се плъзгат над равнището на върховете на дърветата, образувайки след себе си опашка от мъгла с течни химикали.

Каквото и да е предназначението им, дроновете са били в последния стадий от пътуването си през Централна Азия, когато са арестувани от митнически чиновници покрай границата сред Казахстан и Киргизстан. За американските чиновници, които описват за събитията седмици по-късно, този епизод е необикновен: те настояват, че най-често сходни артикули минават гладко в Русия, отбелязва " Вашингтон пост ".

Конфискуването на дроновете бе приветствано като необикновена победа в напъните за прекъсване на потока от неразрешена техника и електроника, които се вливат в Русия в поддръжка на нейните военни старания в Украйна. Възпрепятствана да се доставя с военни артикули от западните страни, Москва все по-често търси помощ от някогашните руски републики в Централна Азия, някои от които са исторически и финансово обвързани с Русия, само че също по този начин търгуват интензивно с Европа и Китай, разяснява американският вестник.

Официални представители от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън настояват, че са изключително загрижени за ролята на Киргизстан - страната, от която е изпратена пратката с дронове. Тази планинска, без изход на море страна с население от 6,7 милиона души в миналото е била южната граница на някогашната руска империя, а в този момент е дом на многочислени предприятия, трансформирали се в канал за западни и азиатски артикули, които Русия не може да получи законно на друго място, споделят тези американски представители в изявленията за вестника.

След нахлуването на Кремъл в Украйна, и с все по-голяма активност през последните месеци, Киргизстан стана очевидец на поразително разгръщане на фирмите за импорт и експорт, които вършат бизнес главно с Русия.

Фирмите се възползват от внезапно възходящите продажби на глобени китайски и европейски артикули - от дронове и елементи за самолети до оптични мерници и модерни взривни устройства, множеството от които се придвижват или изпращат по суша до компании в Русия, сподели пред в. " Вашингтон пост " почитан американски формален представител, осведомен в детайли с тези покупко-продажби.

След траяли месеци безрезултатни визити на редица американски и европейски дипломати в киргизката столица Бишкек, администрацията на президента Байдън приготвя нови стопански ограничения за оказване на напън върху тази страна да спре търговията, съгласно двама американски публични представители, които са осведомени с проектите. 

Действията, които в предишното са включвали наказания или включване в " черен лист " на фирмите, упрекнати в нарушавания, могат да бъдат подхванати още тази седмица, споделиха американските представители, които пожелаха да запазят анонимност поради сензитивното естество от дипломатическа позиция на тези полемики, показва " Вашингтон пост ".

" Киргизстан, въпреки и дребен спрямо други страни, е явен образец за това, че всички фактори, които работят по едно и също време, основават недопустимо удобна среда за избягването на наказания ", сподели високопоставеният американски формален представител. Публично наличните търговски документи дават визия за мащаба на сивия пазар в Киргизстан. 

Документите демонстрират, че през 2022 година общият размер на износа на Киргизстан за Русия внезапно се е нараснал, като е повишен с 250% по отношение на миналата година, преди нахлуването в Украйна. 

За някои продукти, като да вземем за пример оптичните мерници за пушки, няма предходни данни Киргизстан в миналото да е изнасял такива артикули за Русия, отбелязва американският вестник. Търговските документи също по този начин демонстрират високо равнище на съгласуваност с напъните на Москва в региона на публичните поръчки. Документи от началото на тази година демонстрират, че компании от Киргизстан са създали всеобщи покупки на електроника от сензитивно естество, в това число профилирани полупроводници и усилватели на напрежение на стойност стотици хиляди долари, от китайски и южнокорейски компании през февруари и март. Почти идентично количество от същите типове електроника е изнесено от Киргизстан за Русия през същия интервал, сочат документите.

Руските компании, които са получили стоките, в множеството случаи са били известни снабдители за съветската отбранителна индустрия, сподели един от високопоставените американски публични представители за " Вашингтон пост ". Очевидната хореография при транзакциите с трети страни се преглежда като дело на съветските разследващи служби, които съгласно американски представители в този момент са директно ангажирани, дружно с редица опитващи се да се възползват от войната печалбари, в схеми, които целят заобикаляне на икономическите наказания.

Руското посолство във Вашингтон не е дало отговор още на настояването на в. " Вашингтон пост " за коментар.

Посолството на Киргизстан във Вашингтон, в отговор на настояването на вестника за коментар, сподели в изказване, че ръководителите на страната са се заели да съблюдават интернационалните разпореждания и да се борят с контрабандата и друга противозаконна търговия. В изказването се показва, че внезапното повишаване на търговията с Москва се дължи на подобренията в електронните системи за следене на потока от артикули през границите на страната.

Въпреки че посолството на Киргизстан удостовери предходни известия за нарушавания на глобите, то съобщи, че неговите критици не са взели поради " действителния стопански подтекст ".

" Киргизстан и Русия са членове на Евразийския стопански съюз (ЕИС) и като цяло Русия е един от главните ни търговски сътрудници ", се споделя в изказването. " Повече от един милион наши жители работят в Русия ", добави посолството.

Настоящи и някогашни американски публични представители признаха геополитическите и икономическите компликации на Киргизстан, като в същото време означиха, че някои от съседите на страната наподобява поставят по-искрени старания за използване на глобите, даже и в изискванията на голям напън от страна на Москва, показва в. " Вашингтон пост ".

" Географията, близостта и въздействието имат значение ", сподели Хуан Зарате, който по време на администрацията на Джордж Буш-младши заемаше поста на заместник-министър в министерството на финансите по битката с финансирането на тероризма и финансовите закононарушения. Според него в страни като Киргизстан би трябвало да има " политическа воля за спиране на към този момент съществуващи връзки, както и храброст и потенциал за налагане на наказания ", даже когато тези дейности рискуват да " разстроят рисков комшия ".

Официални представители на Киргизстан отхвърлиха да разясняват за вестника известието за опит за експорт на китайски дронове за Русия, макар че тези събития бяха разказани в локалните вести и в Киргизстан, и в прилежащ Казахстан, където летателните апарати бяха иззети преди два месеца.

Партидата от китайски дронове Ди Джей Ай Аграс Т-30 (DJI Agras T-30) са били купени от компания от Казахстан, възнамерявала да ги препродаде на компания в Русия. Четиринайсетте дрона са превозени по суша през Казахстан, когато митническите чиновници открили, че нямат нужните документи за експорт.

В последна сметка летателните апарати са били иззети от Казахстан и в никакъв случай не са достигнали до съветската граница, съгласно локални медии. Служители на посолството на Казахстан във Вашингтон отхвърлят да разясняват случая пред в. " Вашингтон пост ".

Същият китайски производител Ди Джей Ай създава сходни дронове за потребление от правоохранителните органи, в това число в Съединени американски щати, където моделите на компанията не престават да бъдат известни макар възбраните или рестриктивните мерки от 2017 година насам тези летателни апарати да бъдат употребявани от федералните управляващи. Ди Джей Ай спря продажбите на своите дронове за Украйна и Русия след нахлуването през февруари 2022 година, което може би изяснява за какво съветският покупател на дроновете Т-30 е употребявал заобиколен път в опитите си да се достави с тях, разяснява американският вестник.

Както Украйна, по този начин и Русия са възприели напълно потреблението на дронове за необятен набор от военни задачи, в това число за набези против военни и цивилен цели със самовзривяващи се дронове, както и използването на леки " любителски " дронове за стартиране на дребни бойни заряди върху позиции на войските и транспортни средства. И двете страни разчитат на потреблението на дронове за разузнаване и артилерийско наблюдаване. Москва разшири своя боеприпас със стотици мощни бойни дронове, закупени от Иран, и неотдавна стартира работа по съветска монтажна линия за произвеждане на дронове по ирански модел, оповестява " Вашингтон пост ".

Според вестника няма данни дронове Ди Джей Ай Аграс Т-30 да влезнали в приложимост на бойното поле, макар че този летателен уред може да бъде употребен с военна цел поради потребния си товар от 66 кг, което би могло да послужи за стартиране на бомби или преместване на оръжия, споделя Чарлз Ролет, откривател на Ай Пи Ви Ем (IPVM), следящ международната промишленост за наблюдаване с разследваща цел. Макар и относително гръмък спрямо обичайните военни разследващи дронове, T-30 може да лети на височина до 4,27 километра и е в положение да работи при всевъзможни метеорологични условия, през деня и нощем, съгласно формалния уебсайт на производителя. Той е оборудван с набор от комплицирани датчици, в това число с камери, радар и прожектор за осветление на обекти на земята.

След като предходната година съветските военни иззеха четирите дрона Т-30 от Украйна по време на боевете край източния град Херсон, представители на Кремъл показаха догатки пред съветски медии, че Киев има намерение да ги употребява за химически офанзиви против съветските войски. Няма доказателства, че Украйна е употребила или има химически оръжия, показва в. " Вашингтон пост ".

Служители от разузнаването на Съединени американски щати обаче от дълго време показват угриженост, че Русия може да прибегне до потреблението на наличните си ресурси от химически субстанции, с цел да спре настъпващите украински войски.

Според прехванати съветски известия, разкрити в свръхсекретните документи, изтекли в платформата " Дискорд " и получени от " Вашингтон пост ", както и видеозаписи от бойното поле, излъчени в Русия от новинарски медии, съветските сили наподобява са употребявали против украинците в най-малко два случая след нахлуването отровни газове, за които се счита, че са разновидности на сълзотворния газ.

Вестникът напомня, че Англия и Съединени американски щати публично показаха своята угриженост за случаите, които, в случай че се потвърдят, ще съставляват нарушаване на Конвенцията за възбрана на създаването, производството, натрупването и използването на химическо оръжие и за неговото заличаване, която Русия е подписала.

Разследващите и преди са отправяли обвинявания против Москва, че е употребила неразрешени химически оръжия при опити за убийства и е осигурила прикритие на своя съдружник Сирия след потреблението на смъртоносни нервнопаралитични субстанции от тази страна против нейните лични жители.

Въпреки че дроновете Т-30 по този начин и не доближиха до предназначението си, съгласно американски публични представители е неизбежно Русия още веднъж да се опита да се снабди с безпилотна въздушна техника, която ѝ липсва, може би употребявайки други сътрудници и способи или различен тип летателни апарати.

Представители на Съединени американски щати признават, че в множеството случаи страните, които са решени да получат неразрешени артикули, в последна сметка съумяват, макар че прецизното използване на комерсиалното ембарго може да докара до повишение на разноските за правене на бизнес, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

" Руснаците са стимулирани да получат доставки на оръжия и технологии, от които се нуждаят, с цел да поддържат своята войска и войната в Украйна, и ще създадат всичко належащо ", сподели цитираният нагоре от вестника някогашен формален представител на министерството на финансите Зарате, който в този момент е съуправител на " Кей 2 интегрити " (K2 Integrity), консултантска компания за оценки на опасности.

Зарате оприличи пред в. " Вашингтон пост " използването на глобите като плевене на обрасла градина с " дълги и комплицирани старания с акцент върху непрекъснатото използване, битка със заобикалянето (на глобите - бел. ред.) и демонстриране, че съветската стопанска система ще продължи да бъде изолирана и считана за рискова от всеки, който реши да прави бизнес с Русия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР