Върховният съд в Кения потвърди днес победата на Уилям Руто

...
Върховният съд в Кения потвърди днес победата на Уилям Руто
Коментари Харесай

Кения потвърди победата на Уилям Руто на президентските избори

Върховният съд в Кения удостовери през днешния ден успеха на Уилям Руто на президентските избори предишния месец, съобщи Франс прес.

Руто, който в този момент е вицепрезидент, завоюва с дребна преднина пред някогашния министър председател Рейла Одинга изборите, създадени на 9 август. Опозиционният претендент обаче твърди, че е изгубил поради измами.

Изборите протекоха спокойно, само че в последния миг се стигна до трагична развръзка, като изборната комисия се раздели в отсъждането си и се стигна до замяна обвинявания, отбелязва АП.

На предходните президентски избори в Кения - през 2017 година, Върховният съд анулира резултатите, откакто още веднъж Рейла Одинга ги оспорва. След това той бойкотира повторения избор.



Този път Рейла Одинга беше подсилен от историческия си противник - актуалният президент Ухуру Кениата, който нямаше право да се кандидатира за трети следващ мандат на поста. АП дефинира това развиване като най-скорошния образец за смяна на политическите съюзи в най-стабилната народна власт в Източна Африка.

" Решението е единомислещо. Оспорването беше отхвърлено и вследствие на това разгласяваме ответника Уилям Руто за определен за президент ", съобщи председателката на Върховния съд Марта Куме, представена от Агенция Франс Прес.

По конституция Руто би трябвало да постави клетва на 13 септември. 55-годишният политик ще стане петият президент на Кения след оповестяването на независимостта на някогашната английска колония през 1963 година

През последните дни щабовете на Руто и Одинга дадоха обещание да се съобразят с решението на Върховния съд, който е прочут със своята безпристрастност.

Вицепрезидентът беше разгласен на 15 август за победител в най-оспорваните избори в историята на Кения с преднина от към 233 000 гласа - 50,49 % за 55-годишния Руто против 48,85 % за 77-годишния Одинга.

За историческия опозиционер това беше пети крах на президентски избори. Одинга оспори по правосъден път последните си три загуби. Анулирането на изборите през 2017 година бе невиждано за Африка, отбелязва Агенция Франс Прес.

Опозиционерът назова изборите през август " борба за народна власт и положително ръководство " против " корупционните картели ".

Обявяването на успеха на Руто докара до вълнения в тези региони, които обичайно поддържат Одинга.

Изборните интервали в Кения постоянно са придружени от подиуми на принуждение, като най-кръвопролитните бяха точно през 2017 година, когато починаха над 1100 души, а стотици хиляди бяха принудени да изоставен домовете си.

Източник: Българска телеграфна агенция


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР