Върховният съд в Беларус осъди във вторник бивш претендент в

...
Върховният съд в Беларус осъди във вторник бивш претендент в
Коментари Харесай

Беларус осъди на 14 г. затвор основния конкурент на Лукашенко, Бабарико

Върховният съд в Беларус осъди във вторник някогашен кандидат в президентската конкуренция през 2020 година на 14 години затвор по обвинявания в корупция по дело, което се счита за политически стимулирано, оповестява АП.

Виктор Бабарико , някогашният основен изпълнителен шеф на съветска банка, се опита да се кандидатира на изборите срещи властническия президент на Беларус Александър Лукашенко на изборите предходната година.

през август 2020 година Арестът му изкара хиляди протестиращи по улиците, а по това време той бе необятно възприеман като водещ кандидат в изборите.
 В Беларус не разрешиха на двамата съществени съперници на Лукашенко да вземат участие в изборите
В Беларус не разрешиха на двамата съществени съперници на Лукашенко да вземат участие в изборите

Последните претенденти, които имаха някакъв късмет да победа над Лукашенко

Бабарико остана в пандиза след ареста си и отхвърли обвиняванията за корупция против него като политически ориентирани. Във вторник той бе приет за отговорен за взимане на рушвет и пране на пари.

Съдът постанови 14-годишна присъда със затвор и санкция , почти еквивалентна на 57 000 $. Той няма да може да апелира присъдата на Върховния съд .

Преизбирането на Лукашенко за шести мандат предходната година провокира месеци на всеобщи митинги , най-големият от които събра 200 000 души. , като съобщи, че вотът е манипулиран.

Властите дадоха отговор на демонстрациите с огромни репресии , при която над 35 000 души са задържани, а хиляди са бити от полицията .

" Виктор Бабарико бе наказан на 14 години отнемане от независимост в поправителна колония при непоколебим режим на сигурност ", съобщи във вторник организация БелТА. Той е лишен от правото да заема длъжности, свързани " с осъществяването на организационни и административни отговорности за период от пет години ".

Повечето водачи на опозицията са затворени или принудени да изоставен страната .
 Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская
Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Ландсбергис: Беларуското демократично посланичество в Литва е публично акредитирано
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР