Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство не може

...
Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство не може
Коментари Харесай

Върховният съд в Лондон парира Шотландия за референдум за независимост

Върховният съд на Англия постанови, че шотландското държавно управление не може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английския парламент, с което нанесе сериозен удар по очакванията на националистите да проведат гласоподаване през идната година, съобщи Ройтерс.

През 2014 година шотландците отхвърлиха прекратяването на повече от 300-годишния съюз с Англия с 55% на 45%, само че поддръжниците на акцията за самостоятелност настояват, че гласуването две години по-късно за излизане на Англия от Европейския съюз, против което се оповестиха болшинството от шотландските гласоподаватели, е трансформирало значително събитията.

Шотландският първи министър Никола Стърджън, водач на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), разгласи по-рано тази година, че има намерение да организира съвещателен избор за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет.

Британското държавно управление в Лондон обаче съобщи, че няма да даде позволение за нов референдум, като съобщи, че това би трябвало да бъде събитие, което се случва един път на потомство. Социологическите изследвания сочат, че гласоподавателите остават отмерено разграничени във връзка с това дали поддържат независимостта или не, а гласуването би било с неразбираем краен резултат.

Най-високопоставеният чиновник на шотландското държавно управление е отправил питане до Върховния съд на Обединеното кралство дали Единбург може да одобри законодателство, проправящо пътя за осъществяване на съвещателен втори референдум без утвърждението на Народното събрание на Обединеното кралство.

Единодушното решение на петимата съдии в съда беше, че не може.

" Шотландският парламент няма пълномощия да приема закони за референдум за самостоятелност на Шотландия ", съобщи Робърт Рийд, ръководител на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, с който беше основан шотландският парламент и бяха трансферирани някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са от компетенцията на Народното събрание на Обединеното кралство. Съдът стига до заключението, че всеки референдум, даже и съвещателен, ще бъде въпрос на изключителна подготвеност.

Въпреки че решението на съда ще разочарова националистите, то надалеч няма да е краят на въпроса.

ШНП, която господства в шотландската политика повече от десетилетие и завоюва преобладаващото болшинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 година, твърди, че отводът на английското държавно управление да позволи друго гласоподаване значи, че мнението на шотландците се подценява.

Стърджън към този момент даде обещание, че провалянето във Върховния съд ще значи, че нейната партия ще се бори на идващите избори в Обединеното кралство, които би трябвало да се проведат през 2024 година, само с платформата дали Шотландия би трябвало да бъде самостоятелна, трансформирайки я във " в действителност " референдум.

" Закон, който не разрешава на Шотландия да избере личното си бъдеще без единодушието на Уестминстър, разобличава като мит всякаква визия за Обединеното кралство като непринудено партньорство и дава съображение за Indy (независимост) ", съобщи Стърджън в Twitter.

" Днешното решение блокира един от пътищата, по които гласът на Шотландия може да бъде чут по въпроса за независимостта - само че в една народна власт нашият глас не може и няма да бъде заглъхнал ", написа тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР