Върховният съд на ООН заяви, че е компетентен да се

...
Върховният съд на ООН заяви, че е компетентен да се
Коментари Харесай

Съдът на ООН отхвърли претенции на Москва за неговата компетентност по казуса с Украйна

Върховният съд на Организация на обединените нации съобщи, че е способен да се произнесе по по-голямата част от делото, заведено от Украйна против Русия по отношение на полномащабната съветска инвазия, почнала през 2022 година

Украйна изправи Русия пред Международния съд единствено няколко дни след нашествието, до момента в който се опитваше да се пребори с войнстващия си комшия на всички фронтове - както правни, по този начин и дипломатически, и военни.

Когато съветският президент Владимир Путин подреди нашествието на 24 февруари 2022 година, част от претекстовете му бяха, че проруското население в Източна Украйна е било " подложено на тормоз и геноцид от страна на киевския режим ".

Украйна подаде иск в Международния съд, като отхвърли изрично изказванията и съобщи, че потреблението на " геноцид " от страна на Русия като предлог за инвазия опонира на Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида от 1948 година

В решение от март 2022 година Министерски съвет призна правотата на Украйна и подреди на Русия неотложно да приключи нашествието си.

Москва обаче възрази против това решение, като съобщи, че Министерски съвет, който взема решение разногласия сред страни, няма законно право да се произнася по този случай.

Днес Министерски съвет отхвърли аргумента на Москва, като съобщи, че въпреки всичко има пълномощия да се произнесе по този въпрос.

Международният съд реши, че не може да се произнесе по обвиняването, че потреблението на мощ от страна на Русия по време на нашествието единствено по себе си е в нарушаване на Конвенцията за геноцида. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР