Върховният съд на Малайзия обяви в петък за противоконституционни повече

...
Върховният съд на Малайзия обяви в петък за противоконституционни повече
Коментари Харесай

Върховният съд на Малайзия отмени спорни ислямски закони в знаково дело

Върховният съд на Малайзия разгласи в петък за противоконституционни повече от дузина ислямски закони , признати от щата Келантан, в знаково решение, което може да засегне сходни закони на шериата в други елементи на страната с мюсюлманско болшинство, предава " Ройтерс ".

Малайзия има двустранна правна система с ислямски наказателни и фамилни закони, използвани към мюсюлманите, които работят дружно със светските закони. Ислямските закони се одобряват от държавните законодателни органи, до момента в който светските закони се одобряват от Народното събрание на Малайзия.

Деветчленен състав на Федералния съд с решение 8-1 разгласи 16 закона в шериатския углавен кодекс на Келантан за " недействителни и невалидни ", в това число разпореждания, криминализиращи хомосексуалността, кръвосмешението, хазарта, половия тормоз и оскверняването тук-там за поклонение.

Главният арбитър Тенгку Маймун Туан Мат, който произнесе решението на болшинството, сподели, че североизточният щат няма пълномощия да вкара законите, защото въпросът е обзет от законодателните пълномощия на Народното събрание.

" Същността на тези разпореждания са въпроси от федералния лист, които единствено Народното събрание има властта да прави ", сподели тя.

Келантан, който се намира на юг от Тайланд в северната част на Малайзия, се ръководи от Parti Islam Se-Malaysia (PAS), която се застъпва за по-стриктно пояснение на ислямския закон.

PAS означи нараснала известност през последните години на фона на възходящия ислямски консерватизъм измежду болшинството етнически малайски мюсюлмани в Малайзия и се преглежда като предизвикателство за мултиетническата ръководеща коалиция на премиера Ануар Ибрахим. PAS има повече места в Народното събрание от всяка друга партия.

Конституционното оборване беше подадено от юрист от Келантане и щерка й против законите, обхващащи закононарушенията на шариата, които бяха признати от страната и влязоха в действие през 2021 година

Случаят провокира неспокойствие измежду някои консервативни мюсюлмански групи, които се притесняват, че предизвикването може да подкопае исляма или шериатските съдилища в Малайзия.

Сигурността беше засилена към правосъдния комплекс в административната столица на Малайзия Путраджая, защото към 1000 стачкуващи се събраха извън, с цел да стачкуват против делото. Те се молеха и скандираха " Бог е популярен ", до момента в който се произнасяше присъдата.

Съдия Тенгку Маймун сподели, че казусът няма нищо общо с позицията на исляма в страната, а единствено с това дали законодателят на Келантан е работил отвън пълномощията си.

След решението министърът по религиозните въпроси Мохд Наим Мохтар сподели в изказване, че ислямските управляващи на държавното управление ще подхващат незабавни стъпки за подсилване на шериатските съдилища , добавяйки, че ислямската правосъдна система остава предпазена от федералната конституция.
 Насилствени митинги в индийски град след разрушаването на ислямски обект
Насилствени митинги в индийски град след разрушаването на ислямски обект

Най-малко двама души са починали, а над 80 са ранени

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР