Върховният съд на Илинойс потвърди забраната на щата за нападателни оръжия

...
Върховният съд на Илинойс в петък потвърди забраната на щата
Коментари Харесай

Върховният съд на Илинойс в петък потвърди забраната на щата за оръжия в стил щурм в решение 4-3 след месеци на съдебни предизвикателства, търсещи премахване на закона.

Щатските законодатели през януари приеха и губернаторът на Демократическата партия Дж. Б. Прицкер подписа закон, който ще забрани автоматите и пълнителите с голям капацитет. Тези, които вече притежават такива пушки, са изправени пред ограничения за тяхната продажба и трансфер и трябва да ги регистрират в щатската полиция на Илинойс до 2024 г.

Този закон – който дойде около шест месеца след стрелбата в Хайланд Парк, Илинойс през юли 2022 г. – беше изправен пред незабавни съдебни дела в щатски и федерален съд с аргумента, че нарушава конституциите на Илинойс и САЩ.

Съдия от окръжния съд на окръг Мейкън установи по-рано тази година, че изключения от закона, включително за служители на реда и въоръжена охрана в ядрени обекти под федерален надзор, нарушават клаузата за равна защита на конституцията на щата.

Върховният съд на Илинойс се съгласи да ускори обжалването на щата.

В становище от 20 страници Върховният съд на Илинойс отмени решението на окръжния съд.

CNN се е свързала с Главната прокуратура на Илинойс и адвокатите на ищците за коментар, но все още не са получили отговор.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР