Върховният съд на Аризона взе решение да направи почти всички

...
Върховният съд на Аризона взе решение да направи почти всички
Коментари Харесай

Американски закон: От 2 до 5 г. затвор за лекари, които извършват аборти

Върховният съд на Аризона взе решение да направи съвсем всички аборти противозаконни, като върне близо 160-годишнен закон в деяние. Забраната от 1864 година даже предшества превръщането на Аризона в щат и планува абортът да се санкционира с две до пет години затвор, с изключение на в случаите, когато животът на майката е заплашен.

Решението може да докара до затваряне на всички клиники в щата и да повлияе както на женското опазване на здравето, по този начин и на идните избори. То е взето след месеци на юридически разногласия за това дали законът отпреди основаването на щата може да бъде прибавен след години на безучастие.

Все още обаче не е ясно по какъв начин ще се ползва законът.

Законът разпорежда наказателно гонене за " лице, което дава или ползва на бременна жена, или подтиква такава жена да приема каквото и да е лекарство, опиат или субстанция, или  употребява какъвто и да е инструмент или друго средство с желанието да провокира аборт на такава жена, в случай че това е належащо за избавяне на живота ѝ ".

В решението си от вторник, 9 март, Върховният съд на Аризона загатна, че лекарите могат да бъдат преследвани, въпреки че съдиите не споделят това непосредствено.

" Лекарите към този момент са известени, че всички аборти, като се изключи тези, които са нужни за избавяне на живота на дамата, са противозаконни ", се споделя в решението.

Съдиите означават още, че за абортите, осъществени след 15-ата седмица от бременността, могат да се ползват спомагателни наказателни и регулаторни наказания.

Губернаторът на щата -  Кейти Хобс, издаде заповед предходната година, с която повери въпроса за използването на закона за абортите в ръцете на основния прокурор на щата - Крис Мейс. Тогава тя даде обещание, че аризонците няма да бъдат преследвани за осъществяването на аборт.  

Във вторник Мейс повтори обещанието си и назова закона " драконовски ".

" Днешното решение за наново въвеждане на закон от времето, когато Аризона не е била щат, бушувала е Гражданската война, а дамите даже не са можели да гласоподават, ще остане в историята като леке за нашия щат ", сподели тя.

Думите ѝ бяха подкрепени от Белия дом и други водещи демократи, а даже и някои републиканци се опълчиха на решението за връщането на закона.

Кари Лейк, която е непосредствен съдружник на Доналд Тръмп и претендент на републиканците от Аризона за Сената да вземем за пример също съобщи, че е срещу решението. В началото на март обаче беше оповестила аборта за " най-големия грях " и похвали законите за ограничение на репродуктивните права в други щати, ръководени от консерватори.

Въпреки това през вчерашния ден прикани губернатора Хобс и законодателния орган на щата да намерят " рационално решение " на казуса.

След взетото решение Аризона се трансформира в щата с най-строгите закони за абортите от шестте, които евентуално ще имат решаваща роля при избирането на идващия президент.

Законът разрешава лекари или други лица да бъдат преследвани за осъществяване на аборт във всеки случай в случай че животът на майката не е в заплаха. Абортите няма да са позволени в случаи на обезчестяване или блудничество. В щата Джорджия те са неразрешени след шестата седмица на бременността, до момента в който Невада, Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания позволяват аборти до 20-ата седмица или по-късно.

Аризонците обаче не се предават и събират подписи за петиция, която към този момент има половин милион подписи.

Крайният период за подаване на подписите до държавния секретар на Аризона е на 3 юли. Прагът за внасяне на мярка в бюлетината е 383 923 подписа и макар че някои от тях нормално се обезсилват в процеса на инспекция, наподобява, че поправката е на път да бъде показана на гласоподавателите тази есен.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР