Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката

...
Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката
Коментари Харесай

Борел иска премахване на правото на вето в ЕС заради нежеланието на България да пусне РСМ

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази недоволството си от неналичието на прогрес в България във връзка с започването на присъединителни договаряния сред Съюза и Северна Македония и Албания. По думите му, това демонстрира, че правилото на консенсус не е най-хубавият метод за взимане на решения в блока, предава ТАНЮГ .

„ Този случай демонстрира още един път, че казусът е консенсусът при вземането на решения. Не можем да продължим, тъй като една страна блокира. Днес не е добър ден, тъй като трябваше да стартираме процеса на присъединение на две страни, само че не можем, тъй като една страната блокира целия развой. Трябва да преоценим нашите способи на работа “, акцентира Борел.

Той обаче означи, че има една добра вест и тя е, че е регистриран прогрес в разговора Белград-Прищина по отношение на енергетиката.

„ Това е доста значима стъпка напред и ние ще продължим да работим по-нататък. Възможно е да имаме среща на върха до края на месеца “, анонсира висшият представител на Брюксел.

Той акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да направи всичко, с цел да направи Западните Балкани част от своя свят.

По думите му, това ще стане посредством предложения към страните от района да вземат участие в срещите на външните министри на Европейски Съюз и други мероприятия.

„ Трябва да продължим да предотвратяваме угасването на европейския пламък в Западните Балкани “, безапелационен е Борел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР