Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел

...
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел
Коментари Харесай

Борел: Да използваме 90% от приходите от замразените руски активи в ЕС, за да купим оръжие на Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел заяви, че ще предложи Европейски Съюз да употребява 90% от приходите от замразените съветски активи в общността за закупуване на оръжия за Украйна чрез фонда на Европейския механизъм за поддръжка на мира, съобщи Ройтерс.

Борел сподели пред кореспонденти в Брюксел, че ще предложи останалите 10% да бъдат трансферирани в бюджета на Европейски Съюз, с цел да бъдат употребявани за увеличение на потенциала на украинската отбранителна промишленост.

Той уточни, че ще насочи предлагането към страните членки на Европейски Съюз на следващия ден, преди срещата на водачите им в четвъртък и петък.

Високопоставен представител от Европейски Съюз сподели предходната седмица, че замразените съветски активи в Европейски Съюз евентуално ще генерират сред 15 и 20 милиарда евро след данъчно облагане до 2027 година, според от интернационалните лихвени проценти.

Около 70% от всички блокирани съветски активи от Запада се съхраняват в белгийския депозитар на скъпи бумаги " Юроклиър " (Euroclear), а цената им е еквивалентна на 190 милиарда евро в разнообразни съветски скъпи бумаги и кеш.

Борел акцентира, че предлагането му е да се употребяват приходите от замразените активи, вместо самите активи. Той сподели, че те могат да донесат към три милиарда евро годишно.

" Конкретното предложение ще бъде показано на следващия ден ", сподели Борел. " Затова би трябвало да се спогодят страните членки ", добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР