Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

EK потвърди: Сърбия и Косово ще преговарят на 18 август в Брюксел

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел удостовери, че е изпратил покана до президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти за среща в Брюксел на 18 август, съобщи Танюг.

Борел написа в Туитър, че кани Вучич и Курти в Брюксел на 18 август, „ с цел да обсъдят по-нататъшния прогрес сред Прищина и Белград “.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано удостовери преди този момент, че Вучич и Курти са приели поканата на Борел да отидат в Брюксел на 18 август, където специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак ще разговоря с тях.

Стано съобщи, че тематиката на диалога ще бъде напредъкът в разговора сред Белград и Прищина.

Напрежението в Косово се увеличи в неделя, когато локални сърби блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени от Белград. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски. Косовските управляващи отложиха използването на решението с един месец, а блокадите бяха вдигнати.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 3 август, че ще отиде в Брюксел за разговора с Прищина, само че не чака нищо от него и не знае защо би разговарял с Курти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР